Tricky vystúpi v januári v Bratislave

Britský hudobný experimentátor predstaví očakávaný album Skilled Mechanics.

09.12.2015 09:00
Tricky v Prahe 2015 Foto:
Tricky v Prahe.
debata

Po koncerte na trenčianskom letisku počas festivalu Pohoda v roku 2014 si budú môcť fanúšikovia vychutnať Trickyho aj v klubovej atmosfére. Už 30. januára bude mať britský hudobník koncert v bratislavskom klube KC Dunaj. Bude to zároveň jedna z prvých príležitostí vypočuť si skladby z jeho nového albumu Skilled Mechanics, ktorý by mal vyjsť 22. januára, len pár dní pred koncertom v Bratislave.

„Aj keď už Trickymu tiahne na päťdesiatku, vo svojej hudobnej ceste nepoľavuje, práve naopak, pridáva rýchlosť, mení sa a vyvíja. Jeho podmanivý šepkajúci rap a prekračovanie hraníc žánrov si vychutnáme počas turné k novému albumu Skilled Mechanics,“ uvádzajú organizátori. Album pritom prichádza zhruba rok po vydaní nahrávky Adrian Thaws. Novinka získala názov zo špionážneho dokumentárneho filmu. „Bolo to o bývalom agentovi C.I.A. Rozprával o atentátnikoch, ktorých posielali do štátov, aby začali revolúciu a zvrhli vládu. Nazýval ich ‚zručnými mechanikmi‘. Pomyslel som si, že je to úžasný názov pre niekoho, kto má vo svojej podstate zabíjanie. Názov je temný a cynický, a tak sa to na mňa nalepilo,“ vysvetľuje Tricky na svojej internetovej stránke.

Na album si hudobník prizval množstvo hostí. Okrem svojho starého priateľa Dj Miloa aj bubeníka Luka Harrisa, ktorý ho sprevádzal aj na predchádzajúcom turné. Rozhodnutie zavolať ho na nahrávanie bolo veľmi spontánne. Počas skúšky pred koncertom započul Tricky vo svojej šatni výrazný vokál, keď v tom vošla speváčka Francesca Belmonte, a bolo mu jasné, že počuje spievať niekoho iného. „Išiel som sa pozrieť a zbadal som môjho bubeníka, ako vypĺňa jej hlas. Tak som mu povedal: 'Vieš čo? Na mojom ďalšom projekte budeš mojím vokalistom,“ prezrádza hudobník, ktorého koncerty sú v poslednom čase lotériou a aj napriek tomu sa oplatí si na Trickyho staviť.

Turné k novej nahrávke Skilled Mechanics sa začína 26. januára v Srbsku, odkiaľ cestuje ďalej do Chorvátska a hneď na druhý deň po koncerte v Záhrebe sa predstaví v Bratislave, odkiaľ poputuje do Poľska, Litvy a Španielska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Tricky