Mladé talenty zo Slovenska neprídu

Klavirista Marian Lapšanský, operní speváci Peter Dvorský aj Sergej Kopčák. Mená, ktoré nie sú neznáme ani v zahraničí. Aj ich kariéra sa rozbehla vďaka víťazstvu na Medzinárodnej tribúne mladých interpretov. Už štyri desaťročia víťazia v súťaži, čo dnes nesie meno New Talent - Cena Nadácie SPP, umelci z celého sveta, ktorí sa stávajú pojmami na koncertných pódiách.

18.11.2009 19:00
Huslový sólista Dalibor Karvay. Foto:
Huslista Dalibor Karvay zvíťazil v súťaži pred štyrmi rokmi.
debata

Aj tento rok do Bratislavy zavíta osem mladých hudobníkov. Do semifinále súťaže postúpili cez sito desiatok prihlásených hudobníkov.

Predstavia sa na komorných koncertoch 27. novembra o 17. a 20. hodine vo Dvorane VŠMU. Semifinálové koncerty, ktoré sú už tradičnou súčasťou festivalu, budú do mnohých krajín vysielať v priamom prenose rozhlasové stanice združené do Európskej vysielacej únie. Tá tribúnu mladých talentov pripravuje od roku 1969, keď jej vznik inicioval svetový huslista a dirigent sir Yehudi Menuhin.

Tento rok však medzi semifinalistami nie je nikto zo Slovenska. Pred dvoma rokmi sa predstavil klavirista Ladislav Fančovič a pred štyrmi rokmi zvíťazil huslista Dalibor Karvay.

Súťažiaci tentoraz pochádzajú aj z krajín ako Poľsko, Bielorusko aj Ukrajina, kde sa už po desaťročia rodia veľké muzikantské osobnosti. Trojica finalistov sa 30. novembra v hlavnom programe prehliadky predstaví so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Víťaz, o ktorom rozhodne medzinárodná porota, získa ocenenie New Talent 2009 – Cenu Nadácie SPP.

Kto bude súťažiť

Piotr Rózanski klavír Poľsko
Iľja Silčukov barytón Bielorusko
Mark Schumann violončelo Nemecko
Balázs Fulei klavír Maďarsko
Veit Hertenstein viola Švajčiarsko
Oleg Moroz klarinet Ukrajina
Antonela Barnat mezzosoprán Rumunsko
Paloma Kouider klavír Francúzsko

debata chyba