Spor o pieseň Happy Birthday to You skončil mimosúdnou dohodou

Súd v septembri rozhodol, že najznámejšia narodeninová pieseň je voľne šíriteľným dielom.

10.12.2015 13:51
debata

Umelci a filmári sa dohodli s hudobným vydavateľstvom Warner/Chappell Music v spore o autorských právach k známej narodeninovej piesni Happy Birthday to You na mimosúdnom vyrovnaní. Oznámil to súd v Los Angeles, ktorý v stredu zverejnil vyhlásenie, že sa ďalšie pojednávanie v tomto prípade pre dohodu neuskutoční. Podmienky vyrovnania vo vyhlásení neuviedol.

Dohoda nasledovala po septembrovom rozhodnutí súdu, že vydavateľstvo, patriace spoločnosti Warner Music Group, nevlastní autorské práva k textu a pieseň je voľne šíriteľným dielom. Ako uvádza nemenovaný zdroj agentúry Reuters, Happy Birthday to You bude pre všetkých dostupná zadarmo po uzavretí vyrovnania.

Narodeninový hit zložili v roku 1893 sestry Mildred a Patty Hill z Kentucky. Pôvodne šlo o pieseň na dobré vstávanie s názvom Good Morning to All (v preklade Dobré ráno všetkým). Skladba sa časom vyvinula do dnešnej podoby a preložili ju do desiatok jazykov. Vydavateľstvo Warner/Chappell Music si autorské práva nárokovalo od roku 1988, keď kúpilo spoločnosť Birch Tree Group. Tá bola nástupníckou firmou po spoločnosti Clayton F. Summy, ktorej patrili autorské práva. Súd však rozhodol, že Clayton F. Summy nikdy nevlastnila práva na text piesne, ale iba na štyri klavírne aranžmány piesne, ktoré vznikli v roku 1935.

Podnet na súd podali v roku 2013 autori dokumentárneho filmu o obľúbenej piesni, od ktorých spoločnosť Warner/Chappell Music žiadala 1500 dolárov za jej použitie v diele. Analýza právnikov však odhalila, že Warner/Chappell Music nemala právo vymáhať licenčné poplatky za použitie textu alebo melódie piesne, a tak žalujúca strana od vydavateľstva žiadala vrátenie utŕžených peňazí z licenčných poplatkov. Rozhodnutím federálneho súdu tak Warner/Chappell Music prišla ročne o asi dva milióny dolárov, ktoré vďaka piesni každoročne utŕžila.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #dohoda #Happy Birthday