Coldplay ponúkli blyšťavé hity s Beyoncé aj Obamom

Rok a pol od nahrávky Ghost Stories (2014) vydáva britská skupina Coldplay svoju siedmu štúdiovku A Head Full Of Dreams.

12.12.2015 16:00
Chris Martin Foto: ,
Chris Martin z Coldplay.
debata

Kým ešte minulý rok frontman Chris Martin vyhlasoval, že pôjde o posledný album Coldplay, v súčasnosti narába s podobnými vyjadreniami opatrnejšie. Podľa jeho slov je to konečne album, keď sa zmierili s tým, že ich nemusia milovať všetci. A v tomto duchu sa nesú aj kritiky, ktoré album akceptujú, ale aj zatracujú s narážkami na prvoplánovú hitovosť.

Veselé disko

Chceli urobiť povznášajúci album ako reakciu na predchádzajúcu nahrávku Ghost Stories, na ktorej sa Chris Martin vyrovnával s rozvodom s herečkou Gwyneth Paltrow. „Je farebnejší a radostnejší,“ uviedol pre BBC Radio 1. Nahrávka pokračuje v trende nastolenom už na albume Mylo Xyloto (2011) a láka na tanečné disko hity. Spevák v jednom z rozhovorov uviedol, že album vyzýva poslucháčov, aby „prepletali nohami“. Už titulný singel dával signál, že fanúšikov, ktorí si Coldplay obľúbili v počiatkoch ich kariéry, tento album s veľkou pravdepodobnosťou nepoteší. Stačia prvé dve pesničky na odsúdenie, ale predsa by to bolo predčasné riešenie.

Na scéne sú už takmer pätnásť rokov a patria k najpopulárnejším kapelám sveta. Chcú pútať masy, vládnuť diskotékovým parketom, bodovať aj na americkom trhu, a to sa im darí. Už pred vydaním sa album dostal na vrchol v rebríčka iTunes vo viac ako 50 krajinách sveta. Coldplay sa na novej nahrávke rozhodli pokračovať vo svojej ceste za komerčným celosvetovým úspechom.

Producentsky sa na albume podieľal Rik Simpson, známy spoluprácou s PJ Harvey či Kasabian. Simpson stál aj za predchádzajúcimi tromi albumami Coldplay. Sily spojili tiež s nórskou producentskou dvojicou Stargate, ktorá prerazila na americký trh v roku 2006, keď pod ich krídlami vyšiel Ne-Yovi singel So Sick. „Mal som obavy, že hudobne konzervatívnejšia časť kapely bude proti spolupráci s producentmi Rihanny, ale povedali, že s radosťou do toho pôjdu,“ prezradil v rozhovore pre Wall Steet Journal Chris Martin, a tak sa na album dostali aj prudko diskotékové hity ako titulná A Head Full of Dreams, Adventure of a Lifetime, Fun či gýčová Hymn for the Weekend, ktoré dajú poslucháčovi zabrať.

Beyoncé aj bývalá manželka

Album vznikal s myšlienkou, že pôjde o posledný albumový prírastok skupiny. K spolupráci si prizvali lákavé mená ako Beyoncé, Noel Gallagher a v skladbe Kaleidoscope, ktorá je celkom určite najpokojnejším počinom nahrávky, počuť sampel s prejavom prezidenta Obamu so zamyslením sa nad podstatou ľudskej bytosti. Beyoncé sa objavila v skladbe Hymn For The Weekend. Martin si spoluprácu s ňou veľmi pochvaľoval. Prišla do štúdia a za päť minút nahrala vokály. Noel Gallagher síce na nahrávke nespieva, no prispel gitarovými partmi v pohodovej Up&Up. Asi najväčším prekvapením je spolupráca s Martinouvou bývalou manželkou Gwyneth Paltrow, ktorej spev sa objavuje v pomalej Everglow.

Coldplay opustili status gitarovej kapely a robia rôzne žánrové hudobné pokusy, čo síce vyvoláva rozporné reakcie, no samotní hudobníci z tohto „pokroku“ majú radosť. Najobľúbenejším kúskom Chrisa Martina je Marks the Spot, kde využili množstvo nástrojov, ktoré v začiatkoch kariéry skupiny ešte ani neexistovali. „Ľudia, ktorí chcú, aby sme boli rockovou kapelou, môžu byť trochu zmätení, ale nemyslím si, že skutočne sme rocková kapela,“ povedal Chris Martin v rozhovore pre Rolling Stone. Po vypočutí aktuálnej nahrávky o tomto jeho vyhlásení nebude pochybovať azda nik, pretože Coldplay razia jednoznačnú cestu popu s jasným cieľom zaujať masy. „Uvidíme, čo bude ďalej. Ak sa nám podarí nahrať ďalší album, bude to úžasné. Definitívne sa nerozchádzame.“

Hodnotenie Pravdy

Coldplay: A Head Full Of Dreams

3 a pol hviezdičky z 5

  • Coldplay: A Head Full Of Dreams, Warner Music, 2015
  • Frontman skupiny Coldplay Chris Martin sa vyrovnal s rozvodom, čoho dôkazom je aj veselosť na albume A Head Full Of Dreams.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Coldplay #Chris Martin