Folkový pesničkár a filmový mág privezú kvalitu Grammy

Novým album írskeho hudobníka Glena Hansarda Didn't He Ramble ulovil nomináciu v kategórii najlepší folkový album a Hans Zimmer zabojuje už o piatu Grammy s pôvodnou hudbou k filmu Interstellar.

14.12.2015 07:00
The 57th Annual Grammy Awards - Show Foto: ,
Muzikantské kvality predviedol Hans Zimmer (vpravo) už počas minuloročného ceremoniálu Grammy, kde sa predstavil po boku Pharrella Williamsa.
debata

Obaja sa o kúsok svojho talentu podelia aj so slovenskými fanúšikmi počas budúcoročných koncertov. Kým Hansard príde na Slovensko už po tretí raz 7. marca, Hans Zimmer sa predstaví v očakávanej premiére 5. mája.

Naservírovaný sentiment

Ešte pred nahrávaním albumu Didn't He Ramble si povedal, že nebude písať pesničky o láske. Toto predsavzatie sa Glenovi Hansardovi nepodarilo dodržať. „Skončil som pri písaní pesničiek o láske pre moju rodinu a priateľov,“ skonštatoval hudobník v rozhovore pre villagevoice.com. Album je osobnou, inštrumentálne jemnou výpoveďou s vkusnou dávkou sentimentu. "Cítim, že v týchto skladbách som išiel poriadne do hĺbky. Zamýšľal som sa nad tým, čo chcem touto cestou, týmto nápadom vlastne povedať. Pevne verím, napriek všetkému, že si tam človek nájde to svoje. A čo je úžasné, možno to objaví práve v tej najnenápadnejšej časti pesničiek,” povedal Hansard o novinke, ktorú predstaví v priestoroch bratislavskej Starej tržnice.

Už v roku 2007 získal írsky hudobník dve nominácie na Grammy za pesničku Falling Slowly z filmu Once (2006), na ktorej spolupracoval s českou speváčkou Markétou Irglovou. Napokon sa musel uspokojiť „len“ s výhrou Oscara. Teraz má šancu skórovať na Grammy s novou nahrávkou. O titul najlepší folkový album roka súperí s Normanom Blakeom, Patty Griffinovou, Rhiannon Giddensovou a projektom Béla Fleck & Abigail Washburn.

Naslepo ku Grammy

Keď režisér Christopher Nolan „namočil“ Hansa Zimmera do spolupráce na filme Interstellar, filmový skladateľ vôbec netušil, o čo pôjde. Poslal mu záhadný list, kde ho požiadal, aby venoval jeden deň komponovaniu hudobných nápadov a predstavil mu len tému, ktorá však vôbec nič neprezrádzala o deji filmu. Zimmer v podstate naslepo začal tvoriť hudbu bez toho, aby vedel, čo presne Nolan zamýšľa. Raz v noci zložil štvorminútový kúsok s klavírom a organom. „Naozaj som písal len o tom, čo znamená byť otcom,“ vysvetlil Zimmer v rozhovore pre The Hollywood Reporter. Až potom mu Nolan vyrozprával zápletku a filozofiu filmu. „Počkať, ale ja som napísal len túto maličkú vec,“ namietal Zimmer, na čo mu režisér s prehľadom oponoval. „Áno, ale teraz viem, v čom je srdce príbehu.“ Nominovanými na Grammy za najlepší soundtrack sú tiež Antonio Sanchez (Birdman), Alexandre Desplat (Kód Enigmy), Jóhann Jóhannsson (Teória všetkého) a Justin Hurwitz (Whiplash).

Hudba Hansa Zimmera ovplyvnila Nolana aj pri písaní scenára a je možné, že bude znieť aj v máji v bratislavskej Slovnaft aréne. Jeden z najúspešnejších filmových skladateľov, ktorý stojí za hudbou k filmom Rain Man (1988), Leví kráľ (1994), Pearl Harbor (2001) či Počiatok (2010), vyráža po prvý raz na európsku koncertnú šnúru Live Tour 2016. „Vystupovanie na turné, ako je toto, bolo niečím, čo som chcel vždy spraviť a som nadšený, že to konečne prišlo,“ uviedol Hans Zimmer. Zavolal pár svojich talentovaných kamarátov a spolu absolvujú 19 koncertov v jedenástich krajinách. "Poskytneme publiku úplne iný zážitok ako koncerty, na ktorých doteraz boli,“ sľubuje Zimmer. Najlacnejšie vstupenky na koncert nemeckého skladateľa sa predávajú za 69 eur.

Okrem Hansa Zimmera zaznie v Slovnaft aréne v novom roku aj hudba talianskeho filmového skladateľa Ennia Morriconeho. Do Bratislavy pricestuje s turné 60 Years Of Music už 19. januára. V rovnaký termín sa predstavia v Aegon aréne držitelia Grammy za najlepšie rockové vystúpenie za rok 2013 so skladbou Radioactive Imagine Dragons. Fanúšikovia sa môžu tešiť na skladby z novinky Smoke + Mirrors, ktorá vyšla ešte vo februári tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Glen Hansard koncert Bratislava #Hans Zimmer