Netúžim byť SuperStar vo vážnej hudbe, hovorí víťaz New Talent

Hrá od piatich rokoch, cvičí aj pol dňa. Od klavíra a huslí odišiel, aby našiel "svoj" nástroj - violu. V pondelok sa mladý Švajčiar Veit Benedikt Hertenstein stal víťazom medzinárodnej súťaže New Talent, ktorá sa koná v rámci Bratislavských hudobných slávností.

02.12.2009 08:00
Veit Benedikt Hertenstein Foto:
Veit Benedikt Hertenstein
debata

Máte mnoho ocenení zo súťaží v Európe aj Ázii. Ste súťaživý typ?
Pre violistu nie je ľahké nájsť miesto, kde si môže zahrať ako sólista. A pre mladého violistu je to ešte náročnejšie.

Takže na súťažiach sa zúčastňujete, aby ste zbierali skúsenosti v hre?
Presne tak. Nejde mi o samotné súťaženie, ale o možnosť uvádzať hudbu s orchestrom a pred publikom. Hľadám príležitosti, aby som sa mohol zlepšovať v hre, a nie zbierať ocenenia.

Finálový koncert New Talent, v ktorom ste uviedli Koncert pre violu a orchester od skladateľa Alfreda Schnittkeho, bol vysielaný do 32 krajín vrátane Kanady či Austrálie. Otvárajú vám ceny z medzinárodných súťaží dvere do sveta?
Myslím, že áno. Po poslednej súťaži v Japonsku ma hneď kontaktovali manažéri a agentúry, a to je šanca, ako si zabezpečiť koncerty na nasledujúce hoci aj dva roky. Dúfam, že čosi podobné sa udeje aj teraz.

Máte 24 rokov, na Slovensku je teraz populárna súťaž SuperStar a mladí vo vašom veku by sa radi dostali na výslnie. Túžite sa aj vy stať SuperStar vo vážnej hudbe?
SuperStar vo vážnej hudbe neexistuje, aspoň nie v takej forme ako v populárnej hudbe. Ale samozrejme aj vo vážnej hudbe svieti zopár mien, vyvolených talentov. Mojím cieľom je dostať sa na svetovú úroveň. Ale nemusím byť SuperStar. Len túžim byť sólistom, ktorý by hral veľa koncertov po celom svete.

Lenže s violou to asi nebude ľahké, však?
Príkladom je už len to, že som prvým finalistom a víťazom New Talent za 40 rokov, ktorý je violistom. Rád by som spopularizoval tento nástroj. A myslím, že viola už nie je v takom tieni a už sa dostáva z pozície podceňovaného nástroja. Ale určite je náročnejšie preraziť s nástrojom, ktorý nie je taký populárny ako napríklad klavír či husle.

Na oboch spomínaných nástrojoch ste však hrali, prečo ste ich teda opustili?
Nie že by sa mi nepáčili, ale keď mi moja učiteľka po prvý raz vložila do rúk violu, vedel som, že k tomu, ako hudobne myslím, ako hrám, ako sa dotýkam nástroja, sa najviac hodí viola. Od prvého dňa, ako som na nej začal hrať, som sa už nikdy potom ani len nedotkol huslí či klavíra. Bol to správny výber.

debata chyba