Premiéru rodáka z Bratislavy uvedie v Národnom divadle Francúz

Géniom jeho doby bol Beethoven. Ale bratislavský rodák Johann Nepomuk Hummel je v rebríčku hneď za ním. O hudobnom skladateľovi to tvrdí francúzsky dirigent a kultúrny atašé na Slovensku Didier Talpain. V nedeľu bude v Sále opery a baletu SND dirigovať slovenskú premiéru najslávnejšej Hummelovej opery Mathilde de Guise. Zaznie v koncertnom uvedení.

21.01.2010 16:33
Francúzsky dirigent Didier Talpain propaguje... Foto:
Francúzsky dirigent Didier Talpain propaguje diela bratislavského rodáka Johanna Nepomuka Hummela.
debata

„V jednej anglickej knihe v kapitole Hviezdy medzi planétami nájdete aj Hummela. On nepotrebuje byť objavený, len viac promovaný,“ povedal Talpain. Dvestoročné dielo predstaví so súborom v Solamente naturali, ktorý sa špecializuje na interpretáciu starej hudby. V hlavnej role vystúpi sopranistka Adriana Kohútková, operu bude komentovať herec František Kovár.

„S miernym zovšeobecnením by sme mohli nájsť paralelu medzi postavami Mathildy a Beauforta a Mozartovými Paminou a Taminom na jednej strane a Claudine a Valentinom a Papagenou a Papagenom na strane druhej. Príbeh sa končí happy endom,“ popísal príbeh opery Talpain. Po hudobnej stránke je podľa neho Mozartov vplyv v tomto diele očividný.
Mathilde de Guise rozpráva príbeh mladej kňažnej, ktorú chcú vydať za poľského kráľa. Mathilde však miluje muža nižšieho stavu, grófa de Beaufort.

Galské farby budú v nedeľu reprezentovať aj tenorista Philippe Do a barytonista Pierre-Yves Pruvot. A zo Slovákov sa predstavia aj Gabriela Hübnerová, Eva Šušková, Ondrej Šaling, Martin Mikuš a Ján Babjak.

debata chyba