Eurosong má zviditeľniť talenty. Dieru do sveta však nespravia

Nie všetky krajiny zapojené do pesničkovej súťaže Eurosong vyberajú svojich reprezentantov v národných kolách ako Slovensko.

29.01.2010 07:23
Mukatado Foto:
Skupina Mukatado
debata

Medzinárodný štatút pripúšťa aj priamu voľbu spievajúceho zástupcu. A takú možnosť využíva napríklad Česko či Nemecko. Je lacnejšia. Eurosong zhltne Slovenskej televízii okolo 50-tisíc eur.

„Významným prínosom národných kôl je podpora pôvodnej tvorby a prezentácia rôznych hudobných žánrov, autorov a interpretov. A určite je to šanca na objavenie nových talentov, ponuka nových pesničiek, ktoré môžu hrať rádiá, možnosť získať oslovenie na účasť na letných hudobných festivaloch,“ odpovedal programový riaditeľ Slovenskej televízie Roman Lipták na otázku Pravdy, prečo televízia nešetrí peniaze priamou voľbou.

Eurosong berie ako možnosť zviditeľniť sa a zaujať producentov i nahrávacie spoločnosti väčšina interpretov. Najmä tých neznámych či už pomaly zabudnutých. Speváci a kapely „prvej ligy“ sa do Eurosongu tento rok neprihlásili.

Pesničková súťaž, ktorá je reklamou zadarmo a v hlavnom vysielacom čase, však nezaručuje ponuky na koncertovanie či nahratie albumu. „Môže urýchliť niektoré procesy a zdvihnúť popularitu. Ale isté to nie je,“ povedal hudobník Laco Lučenič, ktorý bol minulý rok v porote Eurosongu.

„Je to veľmi dobrá skúsenosť, ktorá môže mať zmysel v rámci osobného napredovania,“ komentoval zase minuloročný víťaz slovenského Eurosongu Kamil Mikulčík, ktorý Slovensko reprezentoval spolu s Nelou Pociskovou na medzinárodnom Eurosongu v Moskve. A vzápätí dodal, že Eurosong mu nijaké zaujímavé pracovné ponuky nepriniesol.

Podobne dopadli po skončení súťaže aj ostatní minuloroční účastníci. Nik nedostal ponuku na nahratie albumu alebo koncertné turné. Alternatívne skupiny Horská chata a Hudba z Marsu síce potvrdili, že získali zopár fanúšikov navyše. Ale jediný, kto trochu získal, bola kapela Mukatado. Krátko pred Eurosongom skupina so speváčkou Janou Kozákovou dokončila album a súťaž im pomohla pri propagácii. Ich hviezda však po krátkom čase zhasla.

„Národné kolá sú prínosom pre divákov, autorov a reprezentáciu Slovenska v zahraničí. Je to jeden z mnohých projektov, ktorým Slovenská televízia napĺňa poslanie televízie verejnej služby,“ uviedol Lipták. A národné kolá podľa neho zvyšujú záujem divákov o celú súťaž.

Prvé štvrťfinálové kolá si minulý víkend pozrelo okolo 300-tisíc divákov. Šou Česko Slovenská SuperStar naproti tomu sledoval každý týždeň asi milión divákov.

Zmeny súťažiacich v Eurosongu

Pieseň Taká sa mi páči, s ktorou skupina Hrdza postúpila minulý piatok do semifinále Eurosongu, bola diskvalifikovaná. Skupina ju totiž verejne uviedla pred 1. októbrom 2009, čím porušila pravidlá. Namiesto nej postupuje skladba Myslíš, že vieš, kto som? od skupiny Horská chata, ktorá v 1. štvrťfinálovom kole Eurosongu skončila na piatom mieste.

Interpreti piesne Chýrna zem Gionno & Ján Mitaľ odstúpili bez udania dôvodu. Interná porota vybrala z pripravených náhradníkov skupinu Lekra so skladbou Dolina, dolina.

Skupina Golden Storm so skladbou Sevilla odstúpila pre personálne zmeny. Namiesto nich nastúpi skupina Guru Brothers s piesňou Príčina.

Kto zaspieva

3. štvrťfinále (piatok)
Robo Šimko & Massriot: Podľa vlastnej hlavy
Renáta Čonková & Martina Polievková: Dúha
Reverz Park: Po kvapkách
Andrea Súlovská: Život
Lekra: Dolina, dolina
Martin Konrád: Ja viem
Free Voices: Z osnov
Hudba z Marsu: Final Song
Robo Opatovský: Niečo máš
Guru Brothers: Príčina

4. štvrťfinále (nedeľa)
Mayo: Tón
Stereo: Niekde medzi tým
Barbora Šulíková: Čelný náraz
Alek Malo: Zmysel života
Save the Cookie: My World
Pavol Kusý: Slzy v daždi
Petra Humeňanská: Rosa rosí
Palo Drapák: Pocit vášne
Alone: Strašne mi chýbaš
Martina Schindlerová: Môžeš ísť

debata chyba