Recenzia: IMT Smile sa nemenia. Kričia aj filozofujú

Ivan Tásler a IMT Smile sa nemenia. Láska, spravodlivosť, úvahy o živote. To sú opäť témy, ktoré si Tásler berie na paškál v skladbách nového albumu 2010: Odysea Dva, ktorý vyšiel tento týždeň. Má byť putovaním náročnejšieho charakteru, tvrdí Tásler.

19.03.2010 07:00
IMT Smile
debata

Jeho albumy sa vždy akosi vynímali spomedzi ostatných lacných balastov na slovenskej hudobnej scéne. Otváral si naplno ústa a v piesňach vykrikoval aj kritiku spoločnosti alebo nastavoval zrkadlo ľuďom ako kazateľ. A jeho skladby o láske neboli len romantickými výlevmi.

Tásler a IMT Smile neexperimentujú. Idú svojou starou overenou cestou. Hudobný rukopis je opäť jednoznačne „imtsmileovský“, texty Táslerovi pasujú nielen do úst, ale aj k povahe. Azda preto je presvedčivý. Hoci aj na novom albume zostáva miestami ukričaný, upípaný, pozérsky aj patetický. Nemožno mu však uprieť, že spieva naplno a cíti hudbu i texty.

Album sa začína skladbou Čo bude, ktorú s Táslerom naspieval džezmen Peter Lipa. Prelínajú sa v nej typické prvky Táslerovej muziky s charakteristickým Lipovým prejavom. Je to príjemný a chytľavý štart albumu.

Jedným z najzaujímavejších počinov je nová verzia legendárnej revolučnej skladby Sľúbili sme si lásku, ktorú napísal Ivan Hoffman. Piesni, ktorá znela námestiami počas nežnej revolúcie, dal Tásler nový šat. Vložil do nej autentické zvuky z novembrových ulíc vrátane sloganov V jednote je sila a Pravda zvíťazí či slová Václava Havla. Vytvoril aj zbor rôznorodých hlasov, ktoré spievajú refrén, ako kedysi ľudia, čo chceli slobodu. Je krátkym dokumentom o revolúcii v 1989.
Téma spravodlivosti rezonuje u Táslera od jeho počiatkov na hudobnej scéne. Už vo Veselej pesničke spieval, že čaká, kedy bude slušnosť v móde a aj na deň súdny, kedy budú ľudia ľuďmi.

Na novom albume na text Vlada Krausza nôti v metaforách: „Spravodlivosť si žiada obete/ešte nemá pevné miesto na svete/pavúkov je medzi nami stále dosť/trhajte im nohy, potom zakričte/Hurá, už je tu spravodlivosť!“

A ako je už zvykom, Tásler neobchádza ani lásku. V rádiách je aktuálne jeho singel Bozk. „V mori kúpať sa chcem/ponorím sa ti do očí/to, čo na srdci mám, tak rád/s tebou prežívam/To ostane len len v nás/rozkvitnutý bozk/a v ňom len len láska,“ spieva na svoj vlastný text. A v romantických skladbách je tento raz viac klišéovitý ako originálny.

„Všetko zlé sa raz vytratí/na to sa spoľahnúť skús/Duša čistá sa oplatí/ostane pieseň bez slov/V srdci zlomená/navždy zasnená/no nebo spomína,“ spieva zase s skladbe Pieseň bez slov. Tásler zvykol byť aj lepším básnikom.

Jeho nový, v poradí ôsmy štúdiový album pripomína predchádzajúce cédečká IMT Smile. Fanúšikovia nebudú mať dôvody byť nespokojnými. Ale veľa nového sa nedočkajú.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

IMT Smile: 2010: Odysea Dva
Universal Music

debata chyba