Natalie Coleová smútila v žiare reflektorov

Hudobný svet dobyla hitom This Will Be, ktorý jej pomohol vystúpiť z tieňa slávneho otca a vyniesol ju na výslnie, kde zotrvala počas takmer päťdesiatročnej kariéry. Jej život sprevádzal úspech, sláva, uznanie, ale aj drogy a nešťastie. Deväťnásobná držiteľka Grammy Natalie Coleová zomrela 31.¤decembra v losangelskej nemocnici na zlyhanie srdca, pričom už dlhší čas bojovala so zdravotnými problémami.

03.01.2016 17:32
Natalie Cole Foto: ,
Soulová diva Natalie Coleová zomrela vo veku 65 rokov.
debata

„Natalie zvádzala urputný a statočný boj. Zomrela tak, ako aj žila – dôstojná, silná a čestná. Naša milovaná matka a sestra nám bude veľmi chýbať a zostane navždy ,Nezabudnuteľnou' v našich srdciach,“ uvádza pozostalá rodina v oficiálnom vyhlásení.

Slávne dieťa slávnych rodičov

Natalie Coleová sa narodila 6.¤februára 1950 niekdajšej speváčke Orchestra Dukea Ellingtona Marii Hawkinsovej a džezovej legende Natovi Kingovi Coleovi. Po rodičoch zdedila hudobný talent a v šoubiznise sa pohybovala od útleho veku. Už ako šesťročná spievala na vianočnom albume svojho otca a v jedenástich začala s verejnými vystúpeniami. Stretávala sa s hviezdami ako Billie Holiday, Ella Fitzgerald či Duke Ellington. Množstvo koncertov a ustavičné cestovanie rodičov sa však negatívne podpísali aj pod život Natalie, ktorá sa už v detstve musela naučiť žiť bez ich prítomnosti.

Po zdedenej sláve otca netúžila. Keď ju raz majiteľ istého klubu v sedemdesiatych rokoch predstavil ako dcéru Nata Kinga Colea, speváčka sa nahnevala, pretože chcela vystupovať výhradne pod svojím menom, a preto aj odmietala spievať na koncertoch otcove skladby. „Keď som začínala, ľudia mi vraveli: Prečo len nekopíruješ štýl tvojho otca? Musela som byť sama sebou. Spievať moje pesničky a vlastným spôsobom,“ uviedla v rozhovore pre Jez magazine v roku 1976.

Debutový album s názvom Inseparable vydala napokon v roku 1975. Mohla si vyberať z mnohých spoločností, ktoré prejavili o vydanie albumu záujem, no prekvapujúco sa rozhodla práve pre vydavateľský dom svojho otca Capitol Records. Do sveta vypustila prvý singel This Will Be a úspech jej debutu demonštrovalo odovzdávanie Grammy v roku 1976. Coleová vtedy získala dve ocenenia ako najlepší nový umelec a tiež za najlepší ženský spevácky výkon v skladbe This Will Be. Podarilo sa jej tak prerušiť osemročnú dominanciu Arethy Franklinovej, čo bolo štartérom rivality medzi nimi. Hoci hudobnú kariéru začínala ako speváčka štýlu rhythm and blues, neskôr prešla k tanečnému soulu, k popu až k džezu. Naspievala dvadsaťtri štúdiových albumov, z ktorých sa predalo viac ako 30 miliónov kópií po celom svete.

Smrť otca, drogy a úspech

Mala život v žiare reflektorov, aký jej mohli mnohí ľudia len závidieť, no aj v tomto prípade sa potvrdilo, že popularita a úspech ešte nie sú zárukou šťastia. Keď mala len štrnásť rokov podľahol jej otec rakovine pľúc. Vidieť zomierať obdivovaného človeka, otca, bolo pre speváčku silnou ranou. Týždeň po otcovom pohrebe ju zadržala polícia pri krádeži v obchode a matka ju preto poslala k psychiatrovi, aby jej pomohol vyrovnať sa so smrťou otca. Matkin úmysel sa však nepodarilo zrealizovať a už v tínedžerskom veku sa talentovaná speváčka dostala k drogám.

Vydala sa za producenta Marvina Yancyho, ktorému porodila syna Roberta Adama v októbri v roku 1977. Práve Yancy ju priviedol na cestu viery a pridala sa k baptistom. Začiatkom osemdesiatych rokov sa však pár rozviedol. Speváčka cítila, že nemá svoj život pod kontrolou, a tak sa v roku 1983 podrobila protidrogovému liečeniu. Jej veľkým hudobným comebackom bol album Everlasting (1987) a úspech jej tiež priniesla nahrávka Unforgettable (1991), obsahujúca rovnomenný virtuálny duet s jej otcom.

„Technicky sme nikdy nič podobné neurobili. Vytiahli sme otcov hlas z pesničky a vložili sme ho do úplne novej. Pamätám si prvé počúvanie – všetci sme počúvali až do konca a boli sme fascinovaní. Bolo to naozaj zázračné,“ uviedla v roku 2010 pre CNN Natalie Coleová, ktorá sa po smrti Marvina Yancyho v roku 1985 vydala ešte dva razy a s oboma mužmi sa rozviedla.

Bujarý život v opojení drog sa podpísal pod jej zlý zdravotný stav. V roku 2008 lekári zistili, že trpí žltačkou typu¤C a už o rok neskôr podstúpila transplantáciu ľadviny. O svoj život sa s fanúšikmi podelila v autobiografii Anjel na mojom ramene, kde priznala svoj boj s drogovou závislosťou, a sama seba stvárnila v životopise Žiť pre lásku: Príbeh Natalie Coleovej (2000).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grammy #úmertie #This Will Be #Natalie Coleová #Nat King Cole