Rádiá musia hrať viac slovenskej hudby

Napriek protestom od nového roka platí novela zákona prikazujúca hranie 20-percentného podielu slovenskej hudby v súkromných rádiách. Vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu bude domáca produkcia tvoriť 30 percent.

06.01.2016 11:00
Celeste Buckingham Foto:
Celeste Buckingham
debata (1)

Od roku 2017 sa podiel zvýši o ďalších päť percent. Súkromné stanice takúto reguláciu považujú za nezmysel obmedzujúci ich hudobnú slobodu. Problém vidia aj v nedostatku slovenskej hudby s rádiovým potenciálom.

Zákon pritom zamedzuje možným špekuláciám a obchádzaniu stanovením časového obmedzenia. Podiel hudby vo vysielaní sa počíta od 6. h do 24. h, pričom z celkového času vyhradeného pre domácu hudbu by mala tvoriť 20 percent nová hudba. V tomto smere je už zákon benevolentnejší. Za novinku považuje pesničku starú maximálne päť rokov. To znamená, že pod označením nová slovenská hudba oficiálne budú znieť z éteru v tomto roku aj Peter Bič Project s hitom Hey Now, Celeste Buckingham s Run Run Run, Zuzana Smatanová s pesničkou Dnes sa mi nechce nič či IMT Smile s Veľa lásky. Kontrolu nad dodržiavaním zákona preberie Rada pre vysielanie a retransmisiu.

Cieľom novely je podpora domácej hudby. Zákon pritom rozdeľuje aj samotných umelcov. Niektorí obhajujú ochranu domácej produkcie, iným sa nepáči najmä spôsob zákonného príkazu, ale sú aj takí, ktorí veria, že by novela mohla vytvoriť priestor aj pre hudobníkov z alternatívnej scény. Súkromní vysielatelia však ani v novom roku väčšie dramaturgické zmeny neplánujú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #novela zákona #16 udalostí roka 2016 #domáca hudba