Nikola Parov oblečie ľudovky do šiat world music

Záujem o ľudové piesne ešte populárna hudba nestihla úplne ochromiť. Práve tie, aj keď v novom šate, predvedú maďarskí hudobníci Nikola Parov a Ágnes Herczku na piatkovom koncerte v Slovenskom rozhlase. Okrem nich sa večer predstaví slovenská kapela Samaria Verses band. Tá je projektom Juraja Turteva, ktorý stojí za zhudobnením trilógie Šamorínskych veršov v štýle world music. Hosťami budú Bernadett Kiss z Maďarska, Hearn Gadbois z USA či Slovák Stano Palúch.

18.06.2010 11:00
Nikola Parov a Ágnes Herczku
Nikola Parov a Ágnes Herczku
debata

„Budapeštiansky producent Nikola Parov nielenže buduje moderné komorné folkové aranžmány, ale tiež ohromujúco hrá na viaceré inštrumenty,“ napísali o ňom noviny The Washington Post.

Multiinštrumen­talista, ktorý hrá na gajdy či kaval, sa s albumom Kilim v európskom rebríčku World Music Chart umiestnil na šiestom mieste. Uznanie si vyslúžil od poslucháčov i kritikov. Tí ocenili jeho jedinečný hudobný prístup a spájanie balkánskych koreňov, keltského vplyvu aj jazzových prvkov. S maďarskou speváčkou Ágnes Herczku úspešne spolupracuje od projektu Naplegenda a na konte majú niekoľko zlatých platní. Dôkazom toho je aj pieseň Ha te tudnád, ktorá sa stala najhranejšou pesničkou v maďarských rádiách.

debata chyba