Viva Musica! Festival prinesie nového Pavarottiho aj Chodúra

Nový Luciano Pavarotti, najslávnejší cigánsky husľový mág aj víťaz prvej Česko Slovenskej SuperStar budú hviezdami festivalu Viva Musica. Najväčšej prehliadky vážnej hudby pod holým nebom, ktorá sa začne v piatok a prinesie osem večerov hudby, ktoré dokážu, že klasická muzika nie je nudná ani elitárska a nemusí byť zavretá do majestátnych koncertných sál.

22.07.2010 11:00
Roby Lakatos Foto:
Roby Lakatos je najslávnejší cigánsky huslista.
debata

Festivalový týždeň v piatok na bratislavskom Hlavnom námestí otvorí slávny džezový trubkár James Morrison. Austrálsky muzikant naservíruje svoje vlastné skladby, ale núdza nebude ani o známe džezové štandardy. A organizátori sľubujú šťavnatý koncert, na ktorom vraj Morisson siahne takmer po všetkom, do čoho sa dá fúkať a vyčaruje tak aj netradičné džezové melódie.

V pondelok rozohreje najslávnejší cigánsky huslista súčasnosti Roby Lakatos z Maďarska. Muzikant, ktorého prezývajú aj Diablov fidlikant, je potomok kráľa cigánskych huslistov. A spája dva rôzne svety. Svet vážnej hudby a svet rómskej muziky. Očaruje aj na prestížnych festivaloch v Európe či Amerike. Lakatosova kapela na rezkom koncerte zahrá aj notoricky známy Montiho čardáš vo svojskom predvedení, chýbať nebudú ani tradičné folklórne cigánske piesne či skladby džezových autorov.

Obľúbeným podujatím na Vive Musice sa stal koncert, ktorý spája interpreta populárnej hudby s orchestrom. Po minuloročnom vystúpení Jany Kirschnerovej sa tentoraz pred veľký symfonický orchester postaví vo štvrtok na Hlavnom námestí Martin Chodúr.

A do tónov zlínskych filharmonikov zaspieva vlastné skladby z debutového albumu Let´s Celebrate aj slávne šlágre ako My way od Franka Sinatru či Hallelujah od Leonarda Cohena. A z jeho repertoáru zaznie aj hit Lady Gaga Paparazzi, s ktorým zaujal v Česko Slovenskej SuperStar.

Nezabudnuteľné filmové hity v štýle hollywoodskej šou potešia návštevníkov festivalu v piatok. Centrom Bratislavy sa budú niesť melódie Obchodu na korze, Majora Zemana, Ružového pantera, Fantomasa či Siedmich statočných. Silu filmovej hudby umocnia na plátne aj zábery zo snímok, ušité špeciálne pre koncert. Skladby bude spievať muzikálová a seriálová herečka Mirka Partlová.

Šiesty ročník festivalu Viva Musica vyvrcholí v posledný júlový deň tradičným operným gala. Slovenské publikum si po prvý raz vypočuje majstrovské umenie mexického tenoristu Ramóna Vargasa, ktorý patrí medzi špičku súčasných operných spevákov. Dokonca ho označujú za nového Pavarottiho – pre podobnosť hlasu i pre výzor.

Organizátori tvrdia, že celosvetovo známy tenorista priláka na festival aj zahraničných návštevníkov. Lístky na koncert sú ešte stále v predaji. A tým, čo si ich zakúpia, ulahodí Vargas aj najkrajšími áriami z opier Giacoma Pucciniho Bohéma či Tosca. Hostiť bude mladú sopranistku Joannu Paris, s ktorou uvedie aj duet z opery Nápoj lásky Gaetana Donizettiho.

Ďalšie koncerty Viva Musica
24. júla uvedie Český národný symfonický orchester diela Bedřicha Smetanu aj Antonína Dvořáka na Hlavnom námestí.
25. júla sa predstaví a capella súbor 4TET na čele s hercom Jiřím Kornom. V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava zaspievajú aj hit Michaela Jacksona či skupiny Queen.
28. júla si hudobník Oskar Rózsa uctí svojho priateľa skladateľa, klaviristu a jeden z najväčších talentov slovenskej hudby Marka Brezovského, ktorý sa v mladosti predávkoval heroínom. V divadle uvedie jeho album Hrana.
Koncerty na Hlavnom námestí sú zdarma, na tie v divadle si treba zakúpiť vstupenky.

Otec festivalu Viva Musica: Klasická hudba nie je mŕtva

Roky hrával v orchestroch na klarinete. S vážnou hudbou žije od detstva. A túži ju dostať bližšie k ľuďom. Organizátor festivalu Viva Musica Matej Drlička.

Matej Drlička Foto: archív
Matej Drlička Matej Drlička

V čom cítite čaro vážnej hudby?

Popová hudba pochádza zo slova pop – a teda z niečoho, čo náhle vypukne a takisto rýchlo aj zanikne. Je to konzumná hudba – hudba na jedno použitie. Vážna hudba plynie v čase, pretrváva. A jej poslucháč nie je konzument, ale skôr pozorovateľ, ktorý má čas ponoriť sa do nej a oddať sa jej.

Je váš festival akýmsi popularizátorom vážnej hudby?

Nestaviame sa do tejto pozície, hoci je to jedna z našich ambícií.

Aká je teda filozofia prehliadky Viva Musica?

Našou snahou je prinášať kvalitnú hudbu s dôrazom na klasiku do ulíc a predstavovať ju publiku, ktoré sa bežne nedostane na koncerty do filharmónie alebo do opery. Sme presvedčení, že klasická hudba nie je mŕtva a stále má svoje poslanie. Akurát že nemá takú reklamu ako populárna.

Vypredané koncerty a plné námestia na festivale sú každoročne dôkazom toho, že klasika na ľudí stále pôsobí. Nechceme však ostať len striktne klasickí, a preto spájame rôzne žánre. Znie teda aj džez, máme v obľube filmovú hudbu a tradíciou sa už stáva aj koncert popového speváka.

Tento rok s orchestrom vystúpi Martin Chodúr. Je aj toto cesta, ako ľuďom ukázať kúsok vážnej hudby?

Iste. Pretože ľudia si zrazu uvedomia, že farba orchestra je nenahraditeľná a že ju netreba hneď škatuľkovať. Keď mladý človek uvidí orchester aj v takomto programe, verte mi, že sa hneď neprežehná a neutečie. A možno si aj uvedomí, že s klasickým orchestrom je v kontakte stále – či už v kine, alebo dokonca aj v hip hope.

Predošlý ročník festivalu navštívilo vyše desaťtisíc ľudí. Myslíte si, že aspoň zlomok z nich festival inšpiruje a zájdu aj počas roka do koncertných siení?

Minulý rok po koncerte Adriany Kučerovej a Oskara Rózsu Under My Spell ostalo veľa ľudí doslova okúzlených. Tá hudba ich zhypnotizovala. A dostali chuť kúpiť si albumy vážnej hudby alebo zájsť do opery.

debata chyba