Deep Purple príde do Prahy aj Olomouca

Deep Purple sa po 42 rokoch na scéne stala hudobnou značkou. Patrí k najdlhšie činným hardrockovým skupinám v histórii a napriek mnohým personálnym zmenám aj najvernejším vlastnému zvuku.

23.08.2010 11:22
Deep Purple Foto:
Členovia skupiny Deep Purple počas bratislavského koncertu.
debata

Purpurové farby teraz nosia spevák Ian Gillan, gitarista Steve Morse, klávesista Don Airey, bubeník Ian Paice a basgitarista Roger Glover. V strednej Európe sa im, chvalabohu, páči, hrali už párkrát na Slovensku v Košiciach či v Bratislave – v hlavnom meste naposledy v marci minulý rok, keď vystúpili aj v Prahe a Ostrave.

Tento rok síce Deep Purple Slovensko obídu, ale slovenskí fanúšikovia si ich môžu vypočuť na dvoch českých koncertoch. Obligátne v Prahe 26. októbra a o deň neskôr v Olomouci. Potom sa skupina vydá koncertovať po Poľsku, Nemecku a Francúzsku.

V skupine sa od roku 1968, keď v anglickom meste Hertford vznikla, vystriedal dlhý rad skvelých muzikantov. Pri menách bývalých členov ako Ritchie Blackmoore, Jon Lord, David Coverdale či Joe Satriani človeku napadne, ako sa s ich odchodom kapela dokázala vyrovnať. Našťastie Deep Purple mala vždy šťastie na nasledovníkov.

Kapela patrí spolu s Black Sabbath a Led Zeppelin medzi priekopníkov hard rocku. Keby sa robil rebríček najčastejšie prerábaných piesní, skladbe Smoke on the Water s azda najznámejším gitarovým rifom by určite patrila jedna z najvyšších priečok. A hlasom Deep Purple je, hoci s prestávkami, už vyše 40 rokov Ian Gillan.

Pri koncertoch Deep Purple človek vždy vie, čo môže čakať. Zvonivý Ggillanov síce už trochu stratil na sile, ale stále skvele dopĺňa typický masívny zvuk kapely: neuveriteľne rýchleho a presného bubeníka Iana Paica, milo archaické klávesy Dona Aireyho, ktoré zhutňuje basgitara Rogera Glovera. Steve Morse to celé prerezáva skvelými gitarovými sólami a pritvrdzuje slávnymi rifmi. Nečudo, že skupina má v Čechách aj na Slovensku toľko verných fanúšikov.

debata chyba