Pesničkami Vysockého pripomenú odkaz Bulata Okudžavu

Medzinárodný projekt vznikol pri príležitosti 35. výročia úmrtia veľkého ruského básnika, hudobníka a herca Vladimira Vysockého.

01.02.2016 16:00
podval vysockij Foto:
Vladimír Vysockij na archívnej snímke.
debata

„Keď politici európskych krajín či sveta začnú šalieť, čo sa v posledných rokoch deje viac, ako by bolo únosné, mali by sa umelci spojiť a vytvoriť niečo krásne – umelecké dielo: pieseň, sochu, obraz, alebo ako je to v tomto prípade, spoločný koncert,“ odkazujú organizátori stojaci za putovným koncertom Svet Vysockého. Turné odštartovalo 17. januára v Rusku a pokračovalo na Kryme, Ukrajine, v Bielorusku, Poľsku a v Česku. Európski pesničkári budú interpretovať Vysockého skladby aj v Bratisleve v pondelok o 19. h v KC Dunaj.

Medzinárodný projekt vznikol pri príležitosti 35. výročia úmrtia veľkého ruského básnika, hudobníka a herca Vladimira Vysockého, ale takisto aby pripomenul odkaz pesničkára európskeho významu Bulata Okudžavu „prenasledovaného despotickým režimom, ktorý si vždy dokázal udržať vnútornú slobodu a ktorý mal vždy pochopenie pre ľudské svedomie, ušľachtilosť a dôstojnosť“. Do projektu sa zapojili siedmi hudobníci a básnici: Olga Zalesská, Tolek Muracki, Eugen Malinovski, Sergej Džigurda, Alexej Kudrjavcev, Jevgenij Čulkov a Jiří Vondrák, z piatich európskych krajín. Dramaturgiu koncertu tvoria skladby Vladimira Vysockého v rôznych jazykových verziách.

Turné Svet Vysockého má trinásť zastávok, pričom v každej krajine budú zaznamenávať koncert podľa pokynov režiséra Jiřího Vondráka. Nezostrihaný materiál potom poputuje do Českej televízie, ktorá ho spracuje do dokumentárneho filmu. Po Bratislavskom koncerte sú ďalšími zastávkami turné Viedeň a na záver Praha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spomienka #KC Dunaj #Vladimir Vysockij