Havel píše Vondráčkovej. Peniaze vraj povýšila nad priateľstvo

České osobnosti napísali otvorený list speváčke Helene Vondráčkovej. "Nechce sa nám veriť, že Helena Vondráčková potrebuje usilovať o dosiahnutie trestu pre Martu Kubišovú," píše sa v liste, ktorý podpísala takmer šesťdesiatka osobností českého verejného života. Sú medzi nimi nielen Lucie Bílá, Eva Pilarová, Petr Janda či Iva Janžurová, ale tiež exprezident Václav Havel. Otvorený list zverejnili české médiá.

07.09.2010 13:48
Helena Vondráčková Foto: ,
Helena Vondráčková
debata

List sa týka súdnych sporov, ktoré medzi Vondráčkovou a Kubišovou prebiehajú. „S veľkým prekvapením sledujeme Vaše súdne spory s pani Martou Kubišovou. Hodnotu peňazí ste v nich povýšila nad priateľstvo aj obyčajnú ľudskú slušnosť voči človeku, ktorý Vám bol kedysi blízky, nikdy neublížil a aj napriek tomu, že ho stretol nepriaznivejší osud než Vás, neprestal sa k Vám hlásiť. Ako by Vám, už štyridsaťpäť rokov rešpektovanej umelkyni, bola cudzia veľkorysosť a prirodzená noblesa osobností, ktoré niečo vedia a niečo v živote dosiahli,“ píše sa v liste. „Žiadne súdne rozhodnutie Vám nezabezpečí priazeň ľudí, ktorých týmto svojím postojom ľudsky strácate. Zvážte podávanie žalôb a prejdite znovu svoju rieku Jordán,“ uzatvárajú osobnosti.

Podľa idnes.cz by pražský Vrchný súd mal už na budúci týždeň rozhodnúť v spore, ktorý prebieha medzi Kubišovou a Agentúrou MM Praha. Tú založila Vondráčková spoločne so svojím manželom Martinom Michalom. Spor sa týka zrušeného turné tria Golden Kids, ktoré Vondráčková a Kubišová tvorili spoločne s Václavom Neckářom. Všetci traja sa mali dohodnúť, že spoločne absolvujú veľké turné, ktorým oslávia 40 rokov od vzniku Golden Kids. Na turné sa mali speváci dohodnúť ústne, Neckář aj Kubišová neskôr odmietli podpísať zmluvu. Tvrdili, že projekt nebol dobre pripravený. Michal s Vondráčkovou následne zažalovali Kubišovú a žiadali od nej 1,3 milióna českých korún. Prvostupňový súd im nevyhovel.

„Odpoviem citáciou sudcu Mestského súdu v Prahe, ktorý na adresu pani Kubišovej uviedol: "Stačila elementárna miera ľudskej slušnosti zo strany pani Kubišovej a k súdu vôbec nemuselo prísť,' citoval reakciu Vondráčkovej server lidovky.cz. Speváčka sa koncom minulého roka pre Pravdu obhajovala, že nejde o osobný, ale obchodný spor. "Mala som snahu, ale ona naprosto nechcela. Veľmi ma to mrzí. Viem, že trebárs niektorí ľudia budú vravieť, prečo nie som nad vecou, ale tu, v tomto prípade to nemôžem urobiť. Keby išlo o spor ja a Marta, tak by som to určite urobila. Tu však ide o obchodný spor, ktorý sa nedá riešiť inou cestou než touto,“ vysvetlila Vondráčková. „Agentúre vznikla škoda a my si ju podľa zákona musíme uplatniť, inak by sme mali problém s finančným úradom,“ dodala speváčka s tým, že išlo o náklady na plagáty, prenájom hál a podobne.

Osobnosti, ktoré podpísali výzvu

Adamovská Zlata (herečka), Batěk Pavel (herec), Beneš Vladimír (neurochirurg), Bezouška Martin (spisovatel a scénárista), Bílá Lucie (zpěvačka), Bydžovská Zuzana (herečka), Cibulková Vilma (herečka), Čáslavská Věra (mnohonásobná olympijská vítězka), Divíšková Nina (herečka), Dočekal Michal (šéf činohry Národního divadla), Etzler Miroslav (herec), Fenič Fero (režisér a producent), Fischer Jan (bývalý premiér, viceprezident Evropské banky), Fischerová Táňa (herečka), Fištejn Jefim (publicista), Havel Václav (bývalý prezident, dramatik), Havlová Dagmar (herečka), Hein Milan (ředitel Divadla Ungelt), Hüttnerová Iva (herečka a výtvarnice), Chramostová Vlasta (herečka), Janda Petr (hudebník), Janů Petra (zpěvačka), Janžurová Iva (herečka), Kačer Jan (režisér a herec), Konášová Lucie (scenáristka), Kop František (hudebník), Langerová Aneta (zpěvačka), Lehký Martin (hudebník), Malásek Petr (hudebník), Mathé Ivo (rektor AMU), Milota Stanislav (kameraman), Mišík Vladimír (zpěvák), Moučková Kamila (moderátorka), Mrkvička Ladislav (herec), Neckář Jan (hudebník), Neckář Václav (zpěvák), Pavlásková Irena (režisérka), Pavlíček Michal (hudebník), Pilarová Eva (zpěvačka), Polesný Viktor (režisér), Pospíšil Luboš (zpěvák), Postlerová Simona (herečka), Poullain Chantal (zpěvačka), Přenosilová Yvonne (zpěvačka a moderátorka), Schneider Jan (básník a textař), Skarlandtová Marta (překladatelka a textařka), Sommerová Olga (režisérka), Syslová Dana (herečka), Špaček Ladislav (odborník na etiketu), Špinarová Věra (zpěvačka), Štěpánková Jana (herečka), Štolba Karel (hudebník), Urbánková Naďa (zpěvačka), Vránová Alena (herečka), Vrba Pavel (básník a textař), Zbořil Pavel (hudebník), Zdeněk Zdeněk (hudebník), Zindulka Stanislav (herec) zdroj: lidovky.cz

debata chyba