Slovenská filharmónia začína sezónu mimoriadnymi premiérami

Vážna hudba po letnej prestávke opäť rozozvučí koncertné siene. Sezóna v Slovenskej filharmónii sa začne už vo štvrtok v historickej budove SND mimoriadnym koncertom, na ktorom zaznie aj premiéra diela slovenského skladateľa. Jozef Kolkovič vytvoril Koncert pre klavír, sláčiky a tympany priamo pre klaviristku Magdalénu Bajuszovú, ktorá ho uvedie.

09.09.2010 08:00
Slovenská filharmónia Foto:
Ilustračné foto
debata

Koncert sa bude niesť pod taktovkou slovenského dirigenta Martina Majkúta, ktorý spolupracoval aj s Jonom Lordom, legendárnym klávesovým hráčom rockovej skupiny Deep Purple. Majkút je hudobným riaditeľom a šéfdirigentom Rogue Valley Symphony Orchestra v americkom štáte Oregon.

Na programe je aj dielo jedného z najvýznamnejších amerických skladateľov medzivojnového obdobia Aarona Coplanda. Jeho Rodeo odhalí slovenským poslucháčom umenie americkej avantgardnej vážnej hudby.

O týždeň neskôr si Slovenská filharmónia uctí osemdesiatiny významného slovenského skladateľa Romana Bergera. Vo svetovej premiére uvedie jeho dielo Missa pro nobis. Za dirigentský pult sa postaví hosťujúci maďarský dirigent Zsolt Nagy, ktorý pôsobí s orchestrami po celom svete. Na koncerte sa predstaví aj Slovenský filharmonický zbor, mezzosopranistka Denisa Šlepkovská a hovorené slovo zaznie v interpretácii herca Františka Kovára.

Slovenská filharmónia aj v tejto sezóne zostáva koncertovať najmä v historickej budove Slovenského národného divadla, keďže jej domovská Reduta bude zrekonštruovaná až v roku 2012.

„Mnohé tituly v našom programe budú reflektovať základné hodnoty svetového repertoáru klasickej hudby prostredníctvom autorov, na ktorých sa vzťahujú významné výročia,“ opísal aktuálnu sezónu riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský. Koncertné siene rozoznejú aj diela Franza Liszta, Gustava Mahlera či Arnolda Schönberga. Po dlhšom čase sa do filharmónie vrátia aj úryvky z opier Richarda Wagnera.

debata chyba