Slávik 2010: Bozk na čelo a kopanec

Kto čakal na piatkovom udeľovaní Slávikov dramatické zmeny, nedočkal sa. Rytmus ani Kristina si v hlavných kategóriách na svoju prvú sošku nesiahli. Nedočkali sa ani tí, ktorí očakávali, že televízia Markíza pripraví svieži zábavný program.

29.11.2010 10:39
Na Slávikovi vystupovala aj skupina Elán Foto:
Jožo Ráž a Vašo Patejdl tvoria legendárnu kapelu Elán už od roku 1981.
debata

Jedným z mála zaujímavých momentov bolo vystúpenie zoskupenia AMO a Banana Band, ktoré ponúklo svojské verzie slovenských hitov. „Najkrajšie stromy sú na Horehroní, každý má dva metre a krásne voní,“ rapovali Opak a Moe. Inak vystúpenia veľa invencie nepriniesli.

Kristína zmenila počas svojho vystúpenia farbu vlasov – nasadila si blond parochňu. Divákom z toho zrejme mala padnúť sánka. Niektorým možno padla, keď videli ako Lolitka v bielych podkolienkach a minišatách, ktoré ledva zakrývali to, čo mali, radostne opakuje: už ťa tam mám, už ťa tam mám. „Budem šťastný, že ho vlastníš práve ty / kúsok môjho tela dám ti do dlaní (…) Neviem presne, aký orgán ty máš na mysli / ja ti dávam svoje srdce, tak sa zamysli,“ kontroval jej neskôr Kuly z Desmodu, ktorý predviedol dve svoje skladby.

Spievali aj Elán, Richard Müller, Inekafe či Zuzana Smatanová s Petrom Cmorikom. S výnimkou krátkej rapovej vsuvky poslednej dvojice – nič, čo by divák už nevidel mnohokrát predtým. Ani plejbek nebol novinkou.

Výstupy väčšiny hostí, ktorí odovzdávali ceny, boli nudné, v horšom prípade trápne. Duchaplnosťou či vtipom neprekypovali ani moderátori večera. „Mám strašnú chuť niečo vyviesť,“ povedal Filip Tůma v závere programu, tesne predtým, ako dal Vere Wisterovej bozk. Na čelo. A presne taký bol televízny Slávik. Keď už nie poriadny „bozk“, chýbal mu aspoň poriadny „kopanec“.
Ďakovné reči víťazov 13. ročníka ankety o najpopulárnejších slovenských spevákov sa začínali často slovami: Veľmi veľa to pre mňa znamená. Čo však Slávik v skutočnosti znamená?

„Čokoľvek si myslíme o ľudovom hlasovaní, určite je pre nás všetkých veľkým zadosťučinením, keď cítime, akú veľkú podporu máme od ľudí,“ povedala Michaela Čobejová, keď odovzdávala zlatého Slávika Richardovi Müllerovi. Ten bol spolu so striebornou slávicou Tinou a bronzovými IMT Smile jedným z mála prekvapení večera. Inak už roky víťazia tí istí. Takisto ako u susedov, kde Českého slávika udeľovali v sobotu.

Na to, aby sa hudobník umiestnil čo najvyššie, potrebuje nielen silný fanklub, ale aj hit. Jane Kirschner stačila vlani na návrat do prvej trojky jediná pesnička. Teraz, keď vydala nový a skvelý album, klesla na tretie miesto. Predbehla ju Tina, ktorej Príbeh, spoločnú pesničku s Rytmusom, dodali slovenské rádiá do každej domácnosti. Podobne to bolo v roku 2005, keď v ankete prvýkrát zvíťazila Zuzana Smatanová. Rádiá vtedy do omrzenia opakovali jej dueto s Kulym Pár dní. O rok neskôr už vyhral aj Desmod.

Slávik je teda do veľkej miery o hitoch. Ak ho Markíza s Forzou prezentujú ako najprestížnejšiu slovenskú hudobnú cenu (inú, podobne masovú, tu totiž nemáme), mali by sa zamyslieť, ako spraviť hit aj z jeho odovzdávania. Inak zostane len prezentáciou sponzorov a tvárí televízie, ktorým budú hudobníci robiť atraktívnu kulisu.

debata chyba