Čaká nás pestré festivalové leto plné elektroniky

Svoje najväčšie esá v programe organizátori zatiaľ držia v tajnosti, no návštevníci si už teraz môžu vyberať z bohatej a rôznorodej festivalovej ponuky.

05.03.2016 12:00
Underworld Wilsonic Foto:
Underworld sa preslávili skladbou Born Slippy z filmu Trainspotting (1996). Underworld sa predstavia na Colours of Ostrava aj na novom NEON festivale na bratislavských Zlatých pieskoch.
debata

Programy letných festivalov nadobúdajú konkrétnejšie kontúry a už teraz je isté, že ponúknu štedré elektronické zastúpenie. Legenda Flying Lotus, Underworld, The Prodigy, ale aj francúzska kapela M83 na čele s Anthonym Gonzalezom sú elektronickými návnadami nadchádzajúcej festivalovej sezóny.

Nováčik aj silné mená

Letnú sezónu hudobných festivalov otvorí nováčik vo festivalovom kalendári NEON dvojdňovou tanečnou párty. Zameriava sa na elektronickú hudbu a konať sa bude 24. a 25. júna na bratislavských Zlatých pieskoch. Headlinerom nultého ročníka festivalu je britská synthpopová dvojica Underworld. „Ide o spojenie technického pokroku, audiovizuálneho umenia za podpory európskej špičky v oblasti ozvučenia a laserovej show, tanečných výkonov, inovatívneho dramaturgického a produkčného prístupu,“ vraví Juraj Volentics, zástupca značky NEON.

Práve Underworld sú tiež hviezdou českého festivalu Colours of Ostrava. „Ich koncerty sú známe ohromujúcim vizuálnym poňatím a obrovskou energiou,“ vysvetľuje dôvod voľby riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Industriálny areál Dolných Vítkovíc v Ostrave hostí skupinu M83, ktorá prelomovým singlom Midnight City ovládla svetové rádiá, ale aj Austrálčanov, hrajúcich psychedelic rock a čerstvých držiteľov Brit Award pre najlepšiu zahraničnú skupinu Tame Impala. Dramaturgia Colours of Ostrava sa zakladá na žánrovej rozmanitosti. Tú je cítiť už v aktuálnej zostave interpretov, keď mexické mariachi zaznie v podaní kalifornských hardcoristov Mariachi El Bronx, dream pop privezú Slowdive, afro reggae Rocky Dawuni, ale predstaví sa aj anglický pesničkár Passenger.

Svojimi elektronickými prírastkami sa pochválil aj festival Pohoda. Po jedenástich rokoch privíta opäť The Prodigy a fanúšikov vrstvenia hudobných žánrov v elektronike potešilo ohlásené vystúpenie legendy tanečnej scény, amerického producenta Flying Lotusa. „FlyLo ponúka na koncertoch okrem progresívnej elektronickej hudby úžasné vizuálne zážitky. Jeho aktuálna show ponúka realistický 3D efekt bez 3D okuliarov,“ uvádzajú organizátori Pohody. Flying Lotus si získal označenie elektronický Jimmy Hendrix a na svojom poslednom albume You're Dead! (2014) spolupracoval s Herbiem Hancockom, Snoop Doggom či Kendrickom Lamarom. „Chcel som urobiť nahrávku, ktorá sa začína momentom smrti. Hneď keď stlačíte tlačidlo play, je to tam. Je to celá cesta posmrtným životom, vysvetľuje, čo to znamená zomrieť a prechádzať rôznymi dimenziami,“ povedal o albume Flying Lotus pre stanicu NPR.

Návraty na Grape

„Keď minulý rok kvôli zlému počasiu nemohla MØ odohrať celý koncert, sľúbili sme návštevníkom, že sa ju pokúsime dotiahnuť aj o rok. Nebolo jednoduché, aby si zladila plány, ale nakoniec sa to podarilo,“ uviedol za organizačný tím festivalu Grape Ján Trstenský. Pre zlé počasie sa festival napokon zrušil a naprázdno odišli priaznivci ráznej Dánky MØ aj belgického elektronického producenta Netskya. Ten sa na piešťanské letisko tento rok opäť vráti, pričom Grape bude patriť aj indie rockerom Block Party. "Kapela nás sama oslovila a takáto ponuka sa iba ťažko odmieta. Tešíme sa aj z dvojice interpretov zo stajne Four Artist – HVOB a Jana Blomqvista. Tento druh elektroniky nám minulý rok trošku chýbal,“ vraví Trstenský. Po troch rokoch návštevníkov poteší aj hudobník, pouličný performer a beatboxer Dub FX.

V polovici augusta budú prúdiť davy hudobných fanúšikov do maďarskej Budapešti na Ostrov slobody, kde festival Sziget privíta silné mená ako Muse, Róisín Murphy, David Guetta The Last Shadow Puppets či The Lumineers. Svoju prvú hviezdu zverejnil len včera Uprising a koncom augusta na bratislavských Zlatých pieskoch vystúpi nemecko-nigérijská speváčka Nneka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uprising #Colours of Ostrava #The Prodigy #Nneka #Underworld #NEON