Brian May v Bratislave? Príjemný spomienkový večer

"Dobrý večer, Bratislava, vitajte. Sme úplne po prvý raz na Slovensku a je to úžasné,“ povedal kostrbatou slovenčinou v úvode koncertu gitarista skupiny Queen Brian May.

10.03.2016 15:15
 DSC4184 Foto:
Brian May sa predstavil po prvý raz na Slovensku spolu hviezdou londýnskeho West Endu, speváčkou Kerry Ellisovou a klaviristom Jeffom Leachom.
debata

V Incheba Expo aréne sa predstavil v stredu večer spolu s britskou muzikálovou speváčkou a herečkou Kerry Ellisovou. May dobre pozná mohutnosť hlasu vypredaného štadióna vo Wembley, ale s pokorou prijímal aj priazeň fanúšikov v Inchebe a bolo cítiť, že to bol večer, na ktorý mnohí čakali celé roky.

Sila Queenu

Tento rok uplynie dvadsaťpäť rokov od úmrtia speváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Odkaz, ktorý zanechal v pesničkách, je stále živý a fanúšikovia nezabúdajú. Dôkazom bol aj bratislavský koncert, keď Briana Maya privítalo publikum so standing ovation. Kto však čakal plnohodnotné rockové vystúpenie, vyšiel skrátka, keďže aktuálne turné Maya a Kerry Ellis One Voice sa vyznačuje komornou atmosférou. Tretím elementom na pódiu bol klavirista Jeff Leach, ktorý plnil funkciu celého orchestra.

Pozvoľnejší začiatok v štýle posedenia pri táboráku, keď zaznela aj skladba od kapely Kansas Dust in the Wind, elvisovka Can't Help Falling In Love či Oscarom ocenená pieseň Born Free Matta Monroa, s odkazom na organizáciu Born Free Foundation bojujúcu proti vyvážaniu levov ako loveckých trofejí z Afriky, narušili rokmi overené a fanúšikmi milované "queenovky“. "Hráme pár pesničiek od skupiny Queen. Ono je to možno trochu odvážne, ale pomáhajú nám prelomiť ľady medzi nami a publikom,“ uviedol Brian May v rozhovore pre Pravdu a jeho slová sa potvrdili.

Brian May na Slovensku

Bratislavský koncert Briana Maya

Fotogaléria
Brian May sa predstavil po prvý raz na...
Brian May sa predstavil po prvý raz na...
+4Brian May sa predstavil po prvý raz na...

Keď sa gitarista spýtal, či má publikum chuť si zaspievať, jeho otázka sa stretla s pozitívnym ohlasom a fanúšikovia skupiny Queen konečne dostali priestor, na ktorý čakali. "Chcem, aby sme si boli blízki, aby ste sa cítili ako u vás doma v obývačke a zaspievame si spolu,“ povedal May. Stačili prvé tóny, aby sa publikum naladilo na skladbu Somebody To Love. Sila skupiny Queen sa ukazuje práve v oddaných fanúšikoch. Dokonale poznali všetky zákutia melódie a spievali celý text, čo patrilo k najsilnejším momentom koncertu.

Spomínať na Freddieho

"Freddie je v mojich myšlienkach každý deň,“ povedal gitarista skupiny Queen pre britský Telegraph. V Bratislave mu venoval skladbu Life Is Real so slovami, že je od človeka, ktorý mu chýba najviac. Mercury túto pesničku napísal ako poctu Johnovi Lennonovi, no po smrti Freddieho dostala nový rozmer. Počas skladby sa na obrazovke ukázal portrét ikonického speváka, na čo publikum reagovalo mocným potleskom. Prišlo aj na hitovku Who Wants to Live Forever či skladbu poznačenú Mayovým vedeckým zápalom pre astrofyziku s názvom '39 o Einsteinovom časovom paradoxe.

Kerry Ellisovú a Briana Maya spojil muzikál We Will Rock You a na jeden z najväčších hitov kapely Queen prišlo v závere koncertu. Atmosféra v sále sa úplne zmenila – zelektrizovala. Skladba postavila divákov zo stoličiek a mnohí neodolali pokušeniu a nahrnuli sa pod pódium. Večer bol v najlepšom a publikum chcelo počuť viac. Oba prídavky boli spomienkové, čo vyjadrovalo celkový charakter koncertu a diváci si ich užívali už postojačky. Pesničku No-One but You (Only the Good Die Young) napísal v roku 1997 Brian May pre Mercuryho a objavila sa aj v muzikáli We Will Rock You. Úplné finále večera patrilo hitu z roku 1979 Crazy Little Thing Called Love a May sa rozlúčil so sľubom: "Ste úžasní. Uvidíme sa nabudúce.“

Vystúpenie Briana Maya s Kerry Ellisovou vyvolávalo ešte pred koncertom určité obavy, akým spôsobom sa im podarí uspokojiť fanúšikov Queenu, ktorí boli cieľovou skupinou koncertu. Kerry Ellis je výborná profesionálna speváčka a Brian May zase legenda, skvelý gitarista a charizmatický človek, čo napokon predstavovalo sympatickú kombináciu, ktorá stála za príjemným spomienkovým večerom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Queen #Brian May #Incheba Expo Aréna #Kerry Ellis