Mukove posledné piesne sa dočkali albumu. Predstavili ho v Prahe

Ako darček k nedožitým 46. narodeninám speváka Petra Muka, ktoré pripadli na 4. februára, v utorok v Prahe poňali prezentáciu nahrávky Outro s jeho poslednými nahrávkami.

24.02.2011 06:00
Petr Muk Foto:
Spevák Petr Muk zomrel 24. mája 2010 vo veku 45 rokov.
debata

CD okrem Mukových posledných pesničiek prináša ďalšie ukážky z albumu, ktorý plánoval, a hudobné predely pre jeho pripravované a neuskutočnené tur­né.

Organizátori z českej pobočky firmy EMI zároveň predstavili album Tajná záhrade spriaznenej skupiny Jerusalem, ktorej spevák Jan Dvořák s Mukom spolupracoval ako textár.

„Petr bol veľmi inšpiratívny človek,“ uviedol Dvořák, ktorý otextoval rad Mukových pesničiek ako Láska, ta nebezpečná věc, Stoupám ti do hlavy či Oh L´Amour. Na jeho posledný album V bludišti dnů napísal texty k pesničkám Pod černým sluncem a Nebe nehledej.

Na albume Outro sa popri Dvořákovi podieľal aj producent Luděk Fiala a slovenský hudobník Laco Lučenič, s ktorým Muka spájala láska k hudbe 80-tych rokov. Fiala uviedol, že váhal, či záznamy, ktoré majú pracovný charakter, pustí medzi ľudí.

„Dodnes na to nemám jasný názor, ale dostal som množstvo reakcií Mukových priaznivcov, ktorí sú celému tímu, ktorý album Outro pripravil, hrozne vďační,“ uviedol Fiala. Album, ktorý je aktuálne na ôsmom mieste najpredávanejších albumov v Českej republike, vraj ukazuje „čo mohlo byť a nebude“. „Mrzia ma názory, ktoré nás obviňujú zo zlatokopčenia a snahe zarábať na Petrovom mene, ale chápem ich,“ dodal.

Petr Muk zomrel vlani 24. mája vo veku 45 rokov. Polícia bez bližších podrobností oznámila, že Mukova smrť bola nešťastná udalosť. Príčinu smrti hudobníka, ktorý sa liečil z ťažkej depresie, neuviedla ani rodina.

debata chyba