Saténové ruky ulovili debutom na Radio_Head Awards aj kritikov

Album roka podľa kritikov aj najlepší debut uplynulého roka nahralo podľa výsledkov ocenení Rádia_FM a Rádia Devín Radio_Head Awards bratislavské zoskupenie Saténové ruky. V kategórii debutových nahrávok pôsobili skôr ako hudobní veteráni, no získaním tohto ocenenia posielajú podľa vlastných slov odkaz do domovov dôchodcov, že nikdy nie je neskoro.

14.03.2016 08:50 , aktualizované: 16:57
Saténové ruky premenili dve nominácie z troch.... Foto:
Kapela Saténové ruky.
debata

Nesmrteľný punkrock

Partia štyridsiatnikov nahrala album Bozkávam podľa svojich predstáv s príchuťou punk rocku, rokenrolu a s istou dávkou drzosti, ktorá v tomto štýle nesmie chýbať. Svoj hudobný štýl opísali ako primitívny rock a podarilo sa im získať si pozornosť slovenských hudobných kritikov natoľko, že si v nedeľu odniesli ocenenie v kategórií Album roka/cena kritikov a Bozkávam tiež zabodoval medzi debutmi.

Počas večera sa Saténové ruky predstavili so skladbou Dušan, kde sa ukázalo, že mať v kapele básnika je silná devíza. Vlado Janček dal pesničke nový text, v ktorom tiež predpovedal, že by sa mala stať albumom roka nahrávka Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. od Chiki liki tu-a. Prešovská skupina bola rovnocenným nominačným rivalom Saténových rúk, keď mali svorne po tri nominácie. Podarilo sa im získať ocenenie "len“ v kategórii album roka podľa hlasovania poslucháčov. Chiki liki tu-a okrem ocenenia dostali aj podporu v hodnote 10-tisíc eur na turné.

Osviežujúci závan elektroniky

Radio_Head Awards nie sú len príjemnou satisfakciou pre umelcov za ich prácu v predchádzajúcom roku, ale tiež majú moc pritiahnuť pozornosť na mladých umelcov, ktorí sa snažia preraziť na domácej hudobnej scéne a dokonca im aj uľahčujú túto cestu. Objav roka podľa Radio_Head Awards Samo Štefanec aka Bulp vypustil do sveta prostredníctvom vydavateľstva Deadred Records EP Endian, kde poslucháča pozýva do sveta hĺbavej elektroniky s tanečnými prvkami. Vďaka titulu objav roka získal tiež auto na turné, pričom sériu koncertov plánuje absolvovať už v lete.

"Stále väčšie aj širšie spektrum ľudí si všimlo moju hudbu a budem sa snažiť v tom pokračovať tak, aby pri mojej hudbe aj zostali,“ sľubuje mladý talent Bulp, ktorý do svojho projektu prizval ako speváčku svoju sestru Janu. Vďaka podpore Radio_Head Awards a nadácii Advance Investments nahrali albumy Ink Midget či Puding Pani Elvisovej, tento rok suma 2 500 eur poputuje na debutový album indie rockovej kapely Max Bazowski. "Je to pre nás sen,“ zhodnotila kapela na sociálnej sieti.

Radio_Head Awards 2015 ocenili aktivitu a albumové prírastky za minulý rok. Čo prinesie rok 2016 sa ešte len ukáže, no prísľub novej nahrávky dali počas slávnostného večera Fallgrapp, ktorí predstavili naživo novinku V hmle či Billy Barman, ocenení za singel roka Mladým chýba vojna a povráva sa aj o druhej štúdiovke skupiny Nvmeri, takže nás čaká na alternatívnej hudobnej scéne zaručene zaujímavý rok.

Festival Radio_Head Awards priniesol aj viaceré koncertné premiéry. Poslucháčsky úspech zožal Večer slovenských huslistov s premiérami skladateľov Lukáša Borzíka a Vladislava Šariššského a tiež premiéra pôvodnej opery Slavomíra Solovica a Viliama Klimáčka Haydn večeria s Mozartom. Počas večera Veni Academy zase v premiére zneli diela Veroniky Škutovej, Iana Mikysku, Tomáša Boroša, Balázsa Horvátha a Vojtěcha Šemberu.

Prehľad ocenených:

  • Album roka: Chiki liki tu-a – Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.
  • Singel roka: Billy Barman – Mladým chýba vojna
  • Objav roka: Bulp
  • Debut roka: Saténové ruky – Bozkávam

Porotcovské kategórie

  • Album roka / Cena kritikov: Saténové ruky – Bozkávam
  • Elektronická hudba: Jimmy Pé – Fake Fantasy
  • Hard & Heavy: Morna – Nuisance
  • Hip-Hop / Rap / R'n'B: Strapo – Versus
  • World music / Folk: Solamente naturali – Thesaurus of Jewish Music
  • Jazzová hudba: Ľuboš Šrámek & His E.E.Artsemble ft. Peter Erskine – White Dream
  • Klasická hudba: Eva Šušková – Secret Voice
  • Experimentálna hudba: Samčo, brat dážďoviek + Robo Rybolov + Omražťok – Áttörő erő
  • Cena nadácie Advance Investments: Max Bazowski
  • Cena za prínos do hudby: Juraj Kušnierik
  • Mimoriadna cena SOZA za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry – Ladislav Kupkovič
debata chyba
Viac na túto tému: #Chiki liki tu-a #Saténové ruky #Radio_Head Awards 2015 #Lukáš Borzík #Vladimír Šarišský #Bulp