Katka Knechtová povyhadzovala pesničky zo zásuvky

Hoci o Katke Knechtovej nie je v poslednom čase až tak veľa počuť, vôbec nezaháľa. Založila dievčenskú skupinu The Cubes a pripravuje aj svoj druhý sólový album. V pondelok 14. marca oslávi 30. narodeniny.

12.03.2011 07:00
Katka Knechtová s Christianom Eignerom,... Foto:
Katka Knechtová s Christianom Eignerom, bubeníkom Depeche Mode.
debata

„Na novom albume spolupracujem s Christianom Eignerom, bubeníkom Depeche Mode a spolupracovníkom Davea Gahana. Takže môžem sľúbiť, že bude iný ako všetky moje doterajšie platne. Som šťastná, že mi táto spolupráca vyšla, stálo ma to rok práce,“ prezradila speváčka, ktorá tieto dni trávi v štúdiu. „Momentálne dokončujem prvú polovicu albumu. Je to veľmi náročné, pretože ho robím duálne – po slovensky na česko-slovenský trh a tiež v angličtine. Keď Boh dá, album vyjde na jeseň. Pracujem aj na úplne nových pesničkách, pretože som veľmi veľa šuplíkových nahrávok vyhodila.“

Podľa Knechtovej je veľmi ťažké vybrať momenty, ktoré boli v jej doterajšej kariére zlomové. „Bolo ich veľmi veľa, a najmä teraz s odstupom času vidím aj v maličkostiach dosť podstatné veci,“ povedala speváčka, pre ktorú bolo dôležité nielen obdobie strávené s Pehou, ale tiež čas, keď pôsobila v skupine IMT Smile. Práve s ňou rozbiehala svoju kariéru. Na prvý koncert však nemá príliš pekné spomienky. "Na prvom koncerte v Košiciach som sa trošku opila. Mala som vtedy asi sedemnásť rokov.

Najhoršie na tom bolo, že koncert sa nahrával na kazetu a poslali nám ju domov. Koncert bol strašný, spievala som zle a ešte som aj do mikrofónu rozprávala hlúposti," zaspomínala si. Z nevydarenej premiéry sa však poučila a s alkoholom to nepreháňa.
Zo skupiny IMT Smile odišla Knechtová v roku 1997 spolu s bubeníkom Martinom Migašom a založili Pehu. S ňou nahrala štyri albumy. Najúspešnejší z nich bol posledný Deň medzi nedeľou a pondelkom s hitmi Za tebou či Spomaľ, z ktorého sa predalo okolo 35-tisíc kusov. Pehu opustila v lete 2008 a pred koncom roka stihla vydať svoj prvý sólový album Zodiak.

Popri sólovej kariére funguje speváčka paralelne aj v dievčenskej skupine The Cubes. Hrá v nej na svoje obľúbené bicie, Jana Humeňanská hrá na gitaru a Petra Humeňanská spieva. „Kapelu The Cubes som založila, pretože som nutne potrebovala filtrovať pretlak, ktorý u mňa vznikol. V tejto kapele robím piesne, ktoré v podaní niekoho iného znejú omnoho lepšie. Zároveň viem, že by ich možno moji fanúšikovia neprijali, pretože si zvykli na trošku iný prejav. Takže táto kapela je v podstate hudobná opozícia mňa samej a zároveň môj únik do mojej vlastnej (ne)reality,“ vysvetlila Knechtová s tým, že v budúcnosti by rada nahrala album aj s The Cubes.

A ako speváčka oslávi svoju tridsiatku? „Priznám sa, že narodeniny nejako neoslavujem. Tak to bude aj teraz. Maximálne v úzkom kruhu rodiny si pripijeme na moje zdravie, upečiem nejaký dobrý koláčik a ide sa ďalej.“

Katka Knechtová s barlami a Deana Jakubisková s...
Katka Knechtová a režisér Juraj Jakubisko.
+19Katka Knechtová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba