Claptona v Amerike vykúpil ruský zberateľ

V aukčnej spoločnosti Bonham's sa niesol uplynulý týždeň v hudobnom duchu. V stredu 9. marca sériu troch hudobných dražieb začala jedinečná aukcia gitár, zosilňovačov a iných hudobných pomôcok z osobného vlastníctva britskej hudobnej legendy Erica Claptona. Táto dražba zároveň bola aj najúspešnejšou a najvýnosnejšou z trojice. Zisk putoval na hudobníkovu charitu a veľká časť z neho do USA prišla až z ďalekej Moskvy.

12.03.2011 12:00
Eric Clapton Foto:
Eric Clapton
debata

Podľa agentúry ČTK bola súhrnná vyvolávacia cena všetkých predmetov 600-tisíc dolárov (434-tisíc eur), pričom finálny zisk presiahol hranicu 2,2 milióna dolárov (1,6 milióna eur). Najväčší mešec na podujatí prekvapujúco zanechal ruský zberateľ Vladimir Avetisjan, ktorý svoju rozsiahlu zbierku „claptonovských“ memorabílií považuje za zmysel svojho života.

Gitary aj oblek od Versaceho
Avetisjan je sám spevák a gitarista a doma v Moskve dokonca vedie bluesrockovú kapelu D – Black, ktorá okrem vlastných skladieb hrá aj Claptonove hity. Z dražby, ktorej štedrý výťažok poputuje na Claptonov charitatívny projekt na boj so závislosťami Crossroads centre, si Avetisjan odniesol aj najdrahšiu ponúkanú položku, gitaru značky Gibson. Zaplatil za ňu 82 960 dolárov (v prepočte vyše 60-tisíc eur). Pôvodne akustická, neskôr elektrifikovaná gitara z javorového dreva pochádza z roku 1948 a Clapton na nej odohral viacero koncertov.

Aj keď väčšinu v poradí už tretej Claptonovej dražby, ktorá prebiehala súčasne v New Yorku aj Los Angeles, tvorili hudobné nástroje alebo aparatúra, v katalógu sa našiel napríklad aj špeciálne navrhnutý oblek značky Gianni Versace. Clapton ho mal na sebe počas koncertu v Royal Albert Hall v roku 1990. Predchád­zajúce dve dražby vyniesli Claptonovej charite podstatne väčšie zisky, dražili sa však na nich aj omnoho drahšie položky. Tentoraz chcel hudobník vyjsť v ústrety aj menej majetným zberateľom.

Queen zostali na ocot
Zatiaľ čo v Amerike rozpredával Eric Clapton svoj „skromný“ majetok, v jeho britskej domovine sa dražili historické klasické nástroje. Najdrahším artiklom tejto londýnskej dražby sa stalo violončelo z prvej polovice 18. storočia, ktoré bolo zrejme vyrobené v Miláne. Nástroj s takmer 300-ročnou históriou napokon prekonal aj Claptonovu gitaru, predal sa za 78-tisíc libier, teda vyše 91-tisíc eur.

O deň neskôr, teda vo štvrtok 10. marca, sa v newyorskej pobočke Bonham's konala ďalšia hudobná dražba. Tentoraz sa predávali umelecké predmety spojené s rokenrolom. Ručne maľované logá kapiel, prebaly vinylových platní s odvážne avantgardnými motívmi, alebo len originály niekoľko dekád starých plagátov a letákov síce vzbudili veľký záujem, mnoho položiek, najmä z vyššej cenovej kategórie, sa však napokon nepodarilo vydražiť.

Najvyššiu sumu napokon zaplatil anonymný kupec za obraz Altona Kelleyho, ktorý vytvoril pre reprezentačné účely britskej post-punkovej kapely The Cult. Farebné dielo je variáciou na klasický lekárnický symbol okrídlených hadov pred červeným krížom. Kupca vyšiel na takmer 13 500 dolárov (necelých 10-tisíc eur). Medzi položkami, ktoré ostali „na ocot“ je napríklad aj Brianom Mayom ručne napísaný text legendárnej piesne We will rock you skupiny Queen. Jeho cenu v Bonham's od­hadovali na 3– až 4-tisíc dolárov (zhruba 2– až 3-tisíc eur).

debata chyba