Elton John sa chce zabávať a občas pritom nudí

Elton John patrí k posledným dinosaurom poctivého popu.

19.03.2016 16:00
Spevák a hudobník Elton John na neohlásenom... Foto: ,
Spevák a hudobník Elton John.
debata

Na scéne sa pohybuje viac ako pol storočia a stále nahráva nové albumy. Tristo miliónov predaných nahrávok. Sir Elton Hercules John je jedným z najúspešnejších hudobníkov všetkých čias. Je to hitmaker, ktorého rešpektuje hneď niekoľko umeleckých odvetví. Päťnásobný držiteľ ceny Grammy má doma Oscara za hudbu k filmu Leví kráľ aj divadelnú Tony Award za muzikál Aida. Šesťdesiatosemročný skladateľ, klavirista a spevák prišiel s neuveriteľným tridsiatym tretím albumom. Nahrávka Wonderful Crazy Night je poctou tradičnému zvuku a pesničkárstvu z druhej polovice minulého storočia.

Spolupráca troch slávnych šesťdesiatnikov

Pod produkciou Johnovej novinky je tak ako v prípade posledných dvoch albumov The Union a The Diving Board podpísaná producentská legenda T Bone Burnett. Kultová osobnosť amerického pesničkárstva, hudobník so slabosťou pre silné príbehy, pravidelný laureát prestížnych ocenení. Burnetta s Johnom nespája iba rovnaký vek, ale aj slabosť pre tradície. Žiadna elektronika ani duetá s hviezdičkami súčasného mainstreamu. Elton John sa neskrýva za mladšie talenty a agresívnu produkciu.

Desiatke nových skladieb dominujú jeho hlas a piano. Presne tak ako na začiatku žiarivej kariéry. „Takto sa už albumy nenahrávajú,“ dodali by dramaturgovia našich mainstreamových rádií. Žiadne očividné single ani "srdcervúce“ balady o nemilosrdnosti starnutia. Už z názvu Wonderful Crazy Night je zrejmé, že sir Elton John sa chce baviť, a nie spomínať. Stará škola so všetkým, čo k tomu patrí. Gitarové vyhrávky v pozadí, ženské vokály a "džentlmenské“ bicie. Veľké prekvapenia hľadajte na inom albume. Bernie Taupin, tretí šesťdesiatnik v poradí a Johnov dlhoročný spolupracovník. "Jeho slová sú rovnako dôležite ako Eltonova hudba,“ tvrdia už viac ako štyri desaťročia hudobné média. Taupinove texty a skladateľský vklad nechýbajú ani na novinke Wonderful Crazy Night.

Dobre urobená nuda

Rovnomenná titulná pieseň odkryje všetky karty. Rock’n’rollové piano, hlavná hviezda ide na plný plyn a kapela pozná svoje miesto. Burnettova produkcia netlačí na pílu. Najdôležitejší je interpret.

Elton John si vybral správne. Jeho hudba má stabilnú poslucháčsku základňu, noví fanúšikovia sú vítaní, ale nie nevyhnutní. Budúci sedemdesiatnik mení rád kostýmy, no podstata zostáva rovnaká. In The Name of You, Claw Hammer, Blue Wonderul, Looking Up, Tambourine. Každá zo spomínaných skladieb by sa mohla objaviť na ktorejkoľvek Johnovej nahrávke. Tento pocit nedokáže zachrániť ani Burnettova produkcia.

Povedomý rukopis majú aj balady I’ve Got 2 Wings a A Good Heart. Po viacnásobnom vypočutí začína na poslucháča doliehať pocit "kvalitne urobenej“ nudy. Kde sú silné skladby, ktoré si budeme pamätať dlhšie ako dve hodiny? Najväčší problém albumu Wonderful Crazy Night nemá jasné riešenie. "Toto nie je nahrávka pre súčasné publikum, toto je Elton John,“ môže sa brániť hudobníkovo vydavateľstvo. A bude mať pravdu. Spolupráca s T Bone Burnettom však pôsobí jednoznačne vlažnejšie ako v prípade dvoch predchádzajúcich albumov.

Hudobná legenda, uznávaný producent a rešpektovaný textár. Wonderful Crazy Night je dôkazom, že priemernú nahrávku môžu vydať aj tí vysoko nadpriemerní.

Wonderful Crazy Night

Hodnotenie Pravdy

  • 3 hviezdičky z 5
  • Elton John: Wonderful Crazy Night

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elton John #Wonderful Crazy Night