Lucie Bílá - od šijacieho stroja do svetiel reflektorov

Kedysi vstávala ešte pred svitaním, aby si sadla za šijací stôl. Po šichte utekala na skúšku s kapelou či koncert. Dnes patrí k najpopulárnejším českým speváčkam. Lucie Bílá oslávila vo štvrtok 45. narodeniny.

09.04.2011 07:00
Lucie Bílá Foto:
Lucie Bílá
debata

„Nikdy tu nebola osobnosť, ktorá by rovnako dobre a vždy po svojom spievala šansón, operu a muzikály, biely soul, pop alebo metal.“ Aj týmito slovami blahoželá Lucii Bílej k jej narodeninám hudobný publicista Josef Vlček v booklete albumu Duety naBílo. Ten vychádza pri príležitosti speváčkiných narodenín a obsahuje 16 duetov s českými aj slovenskými spevákmi, medzi ktorými sú Karel Gott, Hana Zagorová, Petr Muk, No Name, ale tiež Milan Lasica. Nie je to jediný darček, ktorý speváčka pre fanúšikov pripravila. Česká televízia odvysiela v sobotu 9. apríla o 20. h dokument Lucie Bílá 011 a speváčka bude oslavovať aj na koncertoch. Nezabudla pritom ani na Slovensko. Od 14 do 16. apríla vystúpi postupne v Kočiciach, Prievidzi a v Bratislave, v máji sa vráti do ďalších slovenských miest. V júni zase príde do slovenských kín 3D muzikál F.A. Brabca V perine, v ktorom si zahrala jednu z hlavných úloh.

„Ak ma niečo teší na poste, na ktorom som, tak je to fakt, že si môžem vyberať ľudí okolo seba s ktorými je mi fajn a takisto si vyberať veci, ktoré chcem robiť. Takže robím len to čo chcem. Nikdy by ma k niečomu nedonútili. Keď budem chcieť prestať spievať, tak prestanem. Svätá Lucia bola tá, ktorá rozprávala a rozprávala a nikto ju neumlčal. A rovnako by to bolo so mnou,“ povedala pred niekoľkými rokmi v rozhovore pre Pravdu speváčka, ktorá sa môže pochváliť trinástimi zlatými Slávikmi.

Hudobnú kariéru štartovala v kapelách ako Rock-Automat či Arakain. Svoj prvý hit Neposlušné tenisky nahrala v roku 1986 vďaka producentovi Petrovi Hanningovi, ktorý jej aj pomohol vymyslieť pseudonym. Z vyučenej dámskej krajčírky Hany Zaňákovej sa tak stala Lucie Bílá. Cesta k sláve však trvala niekoľko ďalších rokov. Zlom prišiel v roku 1992 so speváčkiným debutovým albumom Missariel, na ktorom bol aj hit Láska je láska. Platňa získala šesť cien českej hudobnej akadémie, vrátane trofejí v kategóriách speváčka, album, nahrávka a pieseň roka. K úspechu Bílej pomohlo aj účinkovanie vo viacerých muzikáloch, ako napríklad Bedári či Dracula.

Sláva však nemá len príjemné stránky. „Ona sa tá Bílá veľmi ťažko nosí – mám pocit, že je všetko normálne, s každým sa rozprávam, ale naraz zistím, že aj niektoré moje kamarátky majú predo mňou nejaký čudný rešpekt,“ povedala Magazínu MF Dnes. Možno aj preto až tak netúži po svetovej sláve. „Pokiaľ by som mala tú túžbu pokúsiť sa o šťastie aj inde, urobila by som to už dávno. Musela by som sa však na vysnívané miesto odsťahovať a žiť tam, aby som pochopila mentalitu, poriadok a cit tej krajiny. Akýkoľvek pokus o úspech v krajine, ktorú nepoznám, a teda jej nerozumiem, by pre mňa znamenal iba obchod, biznis a v tom ja šťastie nehľadám,“ povedala pred desiatimi rokmi Lidovým novinám.

Členovia skupiny Elán so speváčkou Luciou...
Speváčka Lucie Bílá.
+16Speváčka Lucie Bílá s kapelou Remedios....
debata chyba