Recenzia: Angles - nostalgia za sviežim začiatkom

Ak si niekto zaspomína na situáciu na nezávislej scéne prelomu tisícročí, určite sa mu vybavia gitarovky. Kapely začínajúce sa na The s názvom, čo sa končí písmenkom S, zložené väčšinou zo štyroch či piatich vyfešákovaných chlapcov, ktorí ako svoje vzory citujú The Beatles a občas aj Iggyho Popa. The Strokes boli prvou kapelou tejto vlny, ktorá sa s trojminútovými gitarovými skladbami v rýchlom tempe priblížila strednému prúdu a na najbližšie roky jasne definovala predovšetkým zvuk Britských ostrovov. Paradoxne pochádzajú z New Yorku.

23.04.2011 15:00
The Strokes: Angles
The Strokes: Angles
debata

Debut Is This It z roku 2001 bol a je dodnes skvelým albumom, ktorý je nostalgickým i sviežim zároveň. Jeho špinavý prístup k popovým gitarovým melódiám, zastretý a občas uplakaný hlas i skladateľský talent Juliana Casablancasa mal na hudobnú scénu taký dosah, že len máloktorá anketa o najlepšie albumy posledných dekád Is This It vynechala. Druhý Room on Fire, ktorý prišiel na trh o dva roky neskôr, bol dobrým albumom, ktorý ťažil z predchodcu. The First Impressions of Earth z roku 2006 to urobil opäť, a hoci na ňom bolo niekoľko skvelých skladieb, celkovo časom zapadol. Po ňom nastala pauza.

Album Angles, na ktorý sa čakalo takmer päť rokov vyplnených sólovkami a prerušením činnosti The Strokes, mal odkazovať práve na dravosť debutu, no v skutočnosti nie je ani dravý, ani spolovice taký dobrý. Prvé počutie len prefúkne okolo, bez jedinej silnej skladby, do uší neudrie nič. Zvuk je podobný – v popredí spolupracujú melodické gitary, Casablancasov spev je stále schovaný do efektového oparu. Občas vykukne nejaký moment prebratý z klávesového zvuku rocku 80. rokov, čo je asi jedinou novinkou.

A tak, aj keď sa z desiatky skladieb začnú pri opakovanom počúvaní vynárať zaujímavé momenty, stále je to len recyklát overených postupov, počutých liniek a nostalgie, ktorá už tak sviežo, ako pri Is This It nepôsobí.

Novú platňu The Strokes však publikum prijalo vrúcne – zrejme je to dôsledok trpezlivého, niekoľkoročného očakávania. No pravda zostáva, že dôležitá je skôr preto, že fanúšikovia majú znovu možnosť vidieť The Strokes na pódiu. Tam im to azda bude klapať viac, ako v štúdiu.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

The Strokes: Angles, Rough Trade 2011

Nové CD tituly

Komunisti: Dlouhá zima
Mamamrdamaso, 2011
Pražská kapela s obskúrnym názvom vydáva pod sliezskym vydavateľstvom ešte obskúrnejšieho mena. Komunisti sú trojica združená okolo multižánrového muzikanta Bonusa, známeho aj z kapely Sporto. Ich dlhohrajúci debut Dlouhá zima prináša coververzie českých hardcoreových klasík v popovom predvedení trojčlennej kapely a dá sa stiahnuť bezplatne.

Rôzni interpreti: Zvukolom
Lom, 2011
Nové slovenské internetové vydavateľstvo Lom, zamerané prevažne na experimentálnu post-hudbu, odštartovalo svoju činnosť kompilačným albumom Zvukolom, kde sú zastúpení interpreti podpísaní pod tento vydavateľský projekt. Zo stránky Zvukolom.org si tak môžete stiahnuť skladby od projektov ako ::.:, Mrkva, 1/x či Angakkut.

The Kills: Blood Pressures
Domino, 2011
Tri roky po nesmierne vydarenom albume Midnight Boom sa vracia na scénu britsko-americké duo The Kills. Ich novinka Blood Pressures vznikala takmer rok a pol a nemala by priniesť žiadnu zásadnú zmenu v preslávenom surovom zvuku kapely. Album sa dá momentálne počúvať bezplatne z ich internetovej stránky.

debata chyba