Slovenská hymna dostala trendový frak

Keď Sisa Sklovská zaspievala na nedávnom otvorení majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji slovenskú hymnu, na internete sa na ňu zosypala spŕška kritiky. Ktovie, ako pohne žlčou niektorým Slovákom projekt Slovenský národný remix. Jeho autorka, poslucháčka Vysokej školy výtvarných umení, Martina Slováková sa rozhodla, že osloví slovenských hudobníkov z alternatívnej scény, aby prerobili slovenskú hymnu.

06.05.2011 10:30
Logo projektu Slovenský národný remix Foto:
Logo projektu Slovenský národný remix
debata

„Na začiatku ma vyprovokoval tzv. vlastenecký zákon z dielne Slovenskej národnej strany. Projekt SNR začal otázkou, ako dostať hymnu ku skupine, ktorej vzťah k štátnym symbolom a vlasti má byť systematicky podporený zákonom a vyučovacím procesom, ako k tejto skupine školákov a študentov dostať hymnu civilným a im blízkym spôsobom,“ vysvetlila Slováková na svojej internetovej stránke.

„Ukazujem, že vzťah k štátnej hymne z pozície autora alebo poslucháča môže byť rôzny a nenesie vždy negatívne konotácie autoritatívnosti a propagandy. Zo štátnej hymny sa stáva námet, inšpirácia, východiskový bod,“ dodala.

Sedem nových verzií hymny vysiela postupne od pondelka vždy o polnoci v premiére Rádio_FM. Po tom, čo zaznejú v rádiu, sú k dispozícii na stiahnutie zadarmo na stránke remix.slovakia.sk.

Doteraz svoje verzie zverejnili štyria interpreti. The Uniques spravili z hymny, aj vďaka vypusteniu textu, nežnú klavírnu pieseň dofarbenú elektronickým praskaním a aj Foolk z nej vytvoril jemnú elektronickú náladovku, Ujko Ormos ju však zmenil na nepoznanie. Melódia, ktorá pripomenie originál, zaznie až v polovici jeho skladby.

O polnoci zo štvrtka na piatok mala premiéru štvrtá verzia. O tú sa postaral Isobutane. Ďalšie tri verzie, v ktorých sa s hymnou pohrali Teapot, Stroon a Kasioboy, odznejú v éteri Rádia_FM postupne do nedele. Neskôr chce Slováková osloviť aj ďalších hudobníkov, ideálne by podľa nej bolo, keby vzniklo 365 verzií – na každý deň v roku jedna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba