Gunčíková dostala Česko do finále Eurovízie! Pozrite si jej vystúpenie

Príležitosť hlasovať malo 10. mája viac ako 200 miliónov televíznych divákov po celej Európe.

11.05.2016 08:40
Gabriela Gunčíková: Bola som veľmi ctižiadostivá Foto:
Speváčka Gabriela Gunčíková.
debata (7)

Speváčka Gabriela Gunčíková ako prvá zástupkyňa Českej republiky postúpila do finále medzinárodnej súťaže Eurovision Song Contest.

„Je to tam, Gabriela Gunčíková prepisuje históriu!“ zaplesal moderátor Českej televízie, ktorý pre túto príležitosť použil známy výrok športového komentátora. V semifinále reprezentovala Česko s piesňou I Stand.

Príležitosť hlasovať malo 10. mája viac ako 200 miliónov televíznych divákov po celej Európe. Pravidlá súťaže ale neumožňujú divákom hlasovať pre zástupcov vlastnej krajiny. Druhé semifinále sa uskutoční 12. mája. Finále bude 14. mája v Štokholme.

Gunčíkovú vybrala päťčlenná porota spolu s Českou televíziou (ČT). Sedel v nej napríklad hudobník Michael Kocáb alebo účastník minuloročnej Eurovízie Václav „Noid“ Bárta.

Dvadsaťdvaročná Gunčíková sa v roku 2011 dostala do finále speváckej súťaže Česko Slovenská SuperStar a v tom istom roku sa stala tiež Objavom roka v ankete Český slávik. Vydala dva albumy.

„Eurovízia je ako európsky pohár v športových súťažiach, len ide o najlepšiu pieseň a jej interpretáciu. Eurovízia je možnosť predviesť svoje umenie celému svetu,“ povedala Gunčíková.

Súťaž Eurovízia sa koná každý rok a patrí k najsledovanejším televíznym prehliadkam populárnej hudby v Európe. Česko v minulosti bez väčšieho úspechu reprezentovali skupiny Kabát, Gipsy.cz, speváčka Tereza Kerndlová alebo vlani Marta Jandová a Václav „Noid“ Bárta.

Už v roku 1968 sa súťaže, ktorá sa vtedy nazývala Veľká cena Eurovízie, zúčastnil Karel Gott, ale ako reprezentant Rakúska.

V mnohých európskych krajinách je Eurovízia mimoriadne sledovaná a populárna. Vlaňajší ročník pritiahol k televíznym obrazovkám 197 miliónov divákov z celého kontinentu. V Česku ale veľký záujem nevyvoláva, čo bolo v minulosti dôvodom, prečo sa niekoľkokrát súťaže nezúčastnilo.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Eurovízia #Gabriela Gunčíková