Juraj Valčuha prišiel s Beethovenovým hudobným príbehom

Posledná dvojica symfonických koncertov Slovenskej filharmónie v tejto sezóne sa niesla v znamení Symfónie č. 9 d mol op. 125 s Ódou na radosť Ludwiga van Beethovena.

06.06.2016 07:00
Dirigent Juraj Valčuha. Foto:
Dirigent Juraj Valčuha.
debata

Vo štvrtok a v piatok ju pred zaplnenou  Redutou s mimoriadnym ohlasom uviedol Juraj Valčuha, v súčasnosti náš najúspešnejší mladý dirigent pôsobiaci na medzinárodnom poli. Jej zaradenie do programu v čase nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie bolo zároveň symbolické, keďže Beethovenom zhudobnené Schillerove verše sa stali základom pre hymnu Európskej únie, prijatú v roku 1985.

V dejinách hudby poznáme mnoho prípadov, keď nejaké dielo zanechalo aj u skladateľov neskorších epoch výraznú stopu inšpirácie. O Beethovenovej poslednej symfónii to platí azda viac než o iných, a ako sme sa mali možnosť presvedčiť – až do súčasnosti. Koncert otvorila Parafráza na úvod Beethovenovej 9. symfónie od Friedricha Cerhu, jedného z najstarších žijúcich rakúskych skladateľov (vo februári tohto roka oslávil 90. narodeniny). V skladbe z roku 2010 podáva moderným hudobným jazykom komentár k veľdielu majstra viedenského klasicizmu, ktorý stavia na tlmených zvukových plochách striedajúcich sa s búrlivými rytmicky rozihranými pasážami. Pomerne náročné dielo vytvorilo v presvedčivej interpretácii orchestra k Beethovenovej "Deviatej“ pôsobivý vstup.

V závislosti od zaužívanej praxe môžu zbor a sólisti nastupovať na pódium pred začiatkom skladby (hoci ich chvíľa prichádza až na záver symfónie), alebo sa úvodné časti uvedú bez ich prítomnosti. Osobne sa nebránim i tentoraz zvolenej druhej možnosti, keďže takto sa z podvedomia poslucháča ľahšie odstráni neodbytné očakávanie, kedy sa už konečne ozvú tóny Ódy na radosť. Predchádza im však bezmála trištvrtehodinový hudobný príbeh, ktorý je nemenej zaujímavý a aj vďaka Jurajovi Valčuhovi stálo za to si ho vychutnať. Grandiózne finále bolo ukážkou špičky nášho vokálneho umenia, a to rovnako vďaka sólistom (Adriana Kohútková, Terézia Kružliaková, Tomáš Juhás, Peter Mikuláš) i Slovenskému filharmonickému zboru (zbormajster Jozef Chabroň).

Najbližšie sa na Juraja Valčuhu môžeme tešiť v novembri na Bratislavských hudobných slávnostiach, kde s prestížnym Philharmonia Orchestra London uvedie diela Felixa Mendelssohna Bartholdyho a Dmitrija Šostakoviča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Juraj Valčuha #Ludwig van Beethoven #Friedrich Cerha