Filmová spoveď Nicka Cavea

Nick Cave po prvý raz prehovoril o tragickej smrti svojho 15-ročného syna Arthura, ktorý minulý rok v júli zahynul pri páde z útesu.

05.08.2016 13:00 , aktualizované: 25.08.2016 11:57
Nick Cave Foto: ,
Nick Cave chystá pre fanúšikov nielen nový album, ale aj sprievodný dokumentárny film.
debata

Nenapísal novú knihu, neposkytol ani žiaden rozhovor, o trpkom zážitku sa rozhodol prehovoriť po svojom – prostredníctvom filmového dokumentu.

Už pred časom svet obehla správa, že austrálsky spevák vydá so svojou skupinou The Bad Seeds nový album sprevádzaný dokumentárnym filmom. Stane sa tak po trojročnej odmlke od ich posledného albumu Push The Sky Away.

V poradí už 16. štúdiovka Skeleton Tree uzrie svetlo sveta 9. septembra. Nedočkavci si však budú môcť nové skladby vypočuť už o deň skôr, keď vybrané kiná uvedú snímku One More Time With Feeling. Na jej oficiálnu svetovú premiéru sa však dostanú len vyvolení. Autori dokument uvedú na filmovom festivale v Benátkach.

Úlohy režiséra sa zhostil Andrew Dominik (Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom, Drsný Chopper). Pôvodne mal 112-minútový dokument zachytiť len proces nahrávania nového albumu, no plány sa zmenili. Svedčí o tom aj atmosféra traileru, ktorý kapela pred pár dňami zverejnila.

"Väčšina z nás sa v skutočnosti nechce zmeniť, vlastne, prečo by mala,“ znie na úvod v pozadí čiernobielych záberov hlas Nicka Cavea sprevádzaný dramatickým zvukom slákov v podaní Warrena Ellisa. "Čo sa stane, ak dôjde k udalosti, ktorá je taká katastrofická, že sa jednoducho zmeníte? Zmeníte sa z osoby, ktorú poznáte, na niekoho, koho nepoznáte. Keď sa na seba pozriete v zrkadle, spoznávate osobu, ktorou ste boli, ale pod pokožkou sa skrýva niekto iný.“

Akého Nicka Cavea vlastne poznáme? Toho, kto pred troma rokmi prišiel na trenčianske letisko a postaral sa o jeden z najlepších koncertov v histórii Pohody? Alebo je to Nick Cave z filmu 20 000 dní na zemi, ktorý nazrel do hudobníkovho súkromia počas jedného dňa? Akú zmenu teda očakávať? Už podľa traileru je zrejmé, že pôjde o silnú výpoveď umelca snažiaceho sa vyrovnať s udalosťou, ktorá otriasla jeho životom. No charizma ho ani v tomto prípade rozhodne neopúšťa.

Medzi kinami, ktoré 8. septembra uvedú dokument One More Time With Feeling, je aj košické Kino Úsmev a Mestská scéna v Martine. Snímka je nakrútená aj vo farbe, a okrem tradičného 2D ju diváci budú môcť vidieť aj v "troch rozmeroch“. Čo sa týka samotného CD, fanúšikovia si ho môžu predobjednať na oficiálnej stránke kapely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nick Cave #Skeleton Tree #One More Time With Feeling