Freddie Mercury – tenor v tele rockera

Bol introvert, cez hudbu však oslovil celý svet. Na pódiu sa pohyboval rovnako ľahko ako jeho nezameniteľný hlas v rozmedzí štyroch oktáv. Spevák skupiny Queen Freddie Mercury by sa 5. septembra dožil 70 rokov.

07.09.2016 16:00
Freddie Mercury Foto: ,
Freddie Mercury mal nezameniteľný hlas, ktorý siahal od hlbokých tónov až do operných výšok.
debata (18)

Freddie Mercury pochádzal z britskej kolónie, svoju skupinu pomenoval podľa predstaviteľky monarchie, no neslúžil žiadnemu z pozemských panovníkov. Už pri vzniku kapely Queen si namiesto pôvodného priezviska prisvojil meno posla bohov Merkúra (Mercury). Výrazný predhryz, mejkap, dlhé vlasy a extravagantné trikoty – to všetko okolo Mercuryho budovalo kult osobnosti.

Fanúšikovia ho milovali nielen za nezameniteľný „vibrujúci“ hlas. Na scéne bol vždy trochu ako rozdvojená osobnosť. Vysoké tóny, ktoré spieval s ľahkosťou operného speváka, vedel správne namiešať s tvrdším „chrapľákom“, rovnako ako pohyby, miestami pripomínajúce baletnú choreografiu, dopĺňal výraznými rockovými gestami.

Pamätným sa stal koncert Live Aid v roku 1985, kde sa Queen predstavili v spoločnosti mien ako Elton John, The Who, U2 či David Bowie na londýnskom štadióne Wembley. Všetci po koncerte svorne vyhlásili, že vtedy už „fúzkatý“ a ostrihaný frontman si ukradol celú šou pre seba. V roku 1986 si dokonca zahrali aj v Budapešti. V tom čase to bol jeden z najväčších rockových koncertov, aké sa konali za železnou oponou.

Volajte ma Freddie

Freddie Mercury sa narodil ako Farrokh Bulsara v britskom protektoráte v sultanáte Zanzibar. Ako 8-ročný odišiel študovať do Indie na chlapčenskú školu, kde si okrem zdokonalenia hry na klavíri založil aj prvú kapelu. Už tam začína používať aj britské meno Freddie, akoby prezieravo. V roku 1964 vypukla na Zanzibare revolúcia a 17-ročný Freddie sa s celou rodinou presťahoval do anglického Middlesexu.

V Londýne vyštudoval grafický dizajn, živil sa rôznymi povolaniami, no stále si hľadal cestu k hudbe. Po pár neúspešných pokusoch sa v roku 1970 stretol s gitaristom Brianom Mayom, ktorý v tom čase hral aj spolu s bubeníkom Rogerom Taylorom v skupine Smile. Pôvodný názov kapely však bol pre začínajúcu éru glam rocku málo pompézny, a tak sa z kapely Smile stala skupina Queen. O rok neskôr ju doplnil aj posledný člen – basgitarista John Deacon.

Mercury svoj nadpozemský zjav bral ako súčasť popu. „Prečo myslíte, že ľudia ako David Bowie či Elvis Presley boli takí úspešní?“ spýtal sa raz reportéra Tonyho Stewarta z NME, „pretože vedia naservírovať obecenstvu šampanské na raňajky!“ S Bowiem neskôr Queen nahrali aj skladbu Under Pressure, ktorá sa tak pridala k hitom ako Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are the Champions alebo Don't Stop Me Now. Na nich sa Mercury nepodieľal len ako spevák, ale aj ako skladateľ.

Už koncom 80. rokov sa zdalo, že nie je vo forme. Neskôr sám priznal, že mu diagnostikovali vírus HIV. Zomrel v roku 1991 vo veku 45 rokov na bronchiálnu pneumóniu, ktorá sa rozvinula z ochorenia AIDS. Rok na to, symbolicky vo Wembley, sa konal veľkolepý spomienkový koncert, kde mu vzdali hold hviezdy ako Elton John, David Bowie, George Michael, Paul Young či Annie Lennox.

3× Freddie Mercury

  • Pri príležitosti nedožitých 70. narodenín po ňom pomenovali kométu.
  • Mal dlhodobý vzťah s Mary Austinovou. Skončil sa, keď sa čoraz viac špekulovalo o jeho homosexualite.
  • Jeden z sólových albumov (Barcelona) nahral spolu so sopranistkou Montserrat Caballé.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #koncert #Freddie Mercury #David Bowie #Wembley #Queen #Brian May #Montserrat Caballé #Farrokh Bulsara #glam rock