Koncert proti násiliu nesie dôležitý odkaz nielen pre Vrbové

Jedna tragédia, v ktorej sa však odráža celková nálada v spoločnosti. Pred rokom, presne 11. septembra, sa Marek Kaluža z Vrbového zastal svojho kamaráta, následkom čoho ho na smrť dobili dvaja extrémisti. To, že je dôležité nezabudnúť, si povedali aj slovenskí hudobníci na čele s Branislavom Jobusom a Michalom Kaščákom, a tak presne na výročie smutnej udalosti pripravili vo Vrbovom Koncert proti násiliu.

09.09.2016 14:00
Branislav Jobus Karpatské chrbáty Foto:
Branislav Jobus sa na koncerte predstaví s kapelou Karpatské chrbáty, no vystúpi aj ako rečník.
debata (2)

„Ja som citlivý človek, nepovažujem sa za nejakého bojovníka. Jediné, čo dokážem, je to, že zorganizujeme takúto akciu a povieme, že nám sa to násilie nepáči. Lebo latka tolerancie proti násiliu sa akoby stále posúva, až sa stane takáto tragédia. Je strašné, aby niekto niekoho dobil na smrť len tak,“ hovorí jeden z organizátorov koncertu Branislav Jobus, ktorý v mestečku Vrbové aj žije.

Podľa neho je smutné, že vrah, ktorý ľuďom v meste ubližoval už roky, nebol potrestaný. „Už dávno mal byť v base a toto by sa nestalo. Toto nie je len vo Vrbovom, to je na celom Slovensku. Už sa to stalo, už sa s tým nedá robiť nič. Jediné, čo sa dá robiť, je to, aby sa poučili tí, ktorí mohli tej tragédii zabrániť. Môže sa to stať komukoľvek z nás. Marek Kaluža bol jednoducho na nesprávnom mieste v nesprávnom čase,“ hovorí Jobus, ktorý na koncerte zahrá aj s kapelou Karpatské chrbáty.

Pomocnú ruku pri prípravách podal aj Michal Kaščák, riaditeľ festivalu Pohoda, ktorý obvolal a pozval rôzne slovenské kapely. Pred vrbovským gymnáziom, miestom tragickej udalosti, tak bez nároku na honorár od 18. h vystúpia aj mená ako Vrbovské vŕby, Longital, Vec, Billy Barman, ale aj moderátor akcie Martin Staňo. Po koncerte sa prítomným okrem iných prihovoria aj Andrej Bán a Fedor Gál, ktorí sa zúčastnia aj na pondelkovej diskusii so študentmi gymnázia.

„Nechcem si robiť ilúzie, že zachránime svet, ale myslím si, že treba pripomínať takéto veci, vzdať úctu tým, ktorí doplatili na svoje hrdinstvo, čiže to, čo sa stalo Marekovi. My robíme hudbu, koncerty, je prirodzené, že to riešime takýmto spôsobom,“ povedal Kaščák, ktorý už v minulosti organizoval Koncert proti násiliu v nitrianskom klube, pred ktorým na skupinku ľudí v roku 2014 zaútočili extrémisti.

Posúvajúcu sa latku si Michal Kaščák všimol nielen v spoločnosti, ale aj hudbe. Spomína napríklad bratislavskú punkovú kapelu Zóna A. „S Koňýkom som bol veľký kamarát. Rešpektujem ich za to, čo robili, ale mám pocit, že sa na povrch dostávajú veci, na ktoré by sme radšej zabudli. Nechcem hovoriť za nich, ale stačí si vypočuť na YouTube nejaké textovo drsnejšie veci, ktoré vás potom odkazujú na projekty, o ktorých existencii pomaly ani neviete, a tých je stále viac,“ hovorí Kaščák, podľa ktorého budú takéto prejavy narastať úmerne s tým, ako narastajú v spoločnosti. „Je prirodzené, že keď budú viac rezonovať extrémistické a násilné názory, časť ľudí sa s tým identifikuje a bude to spracovávať vo svojej hudbe. Tak to jednoducho je,“ dodáva.

Podľa Kaščáka by nepomohla ani cenzúra: „Nie som odborník, ale cenzúra akejkoľvek kapely, ktorá na Slovensku vznikne, na ňu len pritiahne pozornosť. Komunita umelcov a hudobníkov by mala považovať takéto veci za neakceptovateľné a takých ľudí držať niekde na okraji.“ Spomína pritom ako príklad českého speváka Davida Kollera: „Keď David Koller povie, že nebude hrať v žiadnom klube, kde hrá kapela Ortel, dáva jasne najavo, že keď tú kapelu niekde akceptujú, nechce byť s tým miestom spájaný. Je to odvážna vec, a pritom vôbec nie zložitá. Jednoduchá reakcia jedného z najpopulárnejších ľudí v Českej republike zmôže ďaleko viac ako tisíc trestných oznámení.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vec #Billy Barman #Michal Kaščák #Longital #Karpatské Chrbáty #Vrbové #Koncert proti násiliu #Marek Kaluža #Jobus #Vrbovské vŕby