Folkový bard Jan Nedvěd

Jeho skladby najlepšie vyniknú v komornej atmosfére pri táboráku, no dokážu obstáť aj pred desiatkami tisíc fanúšikov. Český folkový spevák Jan Nedvěd v sobotu oslavuje 70 rokov.

24.09.2016 09:00
Jan Nedvěd Foto: ,
Na piesňach Jana Nedvěda vyrástla celá generácia priaznivcov folku v bývalom Československu.
debata (2)

„Honza“ vie svoje narodeniny osláviť naozaj vo veľkom štýle. Dodnes si asi každý spomína na koncert na pražskom Strahove, na ktorom v roku 1996 oslávil päťdesiatku spoločne s bratom Františkom. A spolu s nimi oslavoval aj 70-tisícový dav fanúšikov. Dvoch bratov na jednej scéne dosiaľ nič neprekonalo. Predsa len, aj svoju kariéru začínali spoločne.

Jan sa narodil v Prahe a detstvo prežil s bratom Františkom a so sestrou Ludmilou hlavne na Spořilove a v Lukách pod Medníkem. S bratom spočiatku okúsili aj bigbít v kapelách ako The Three Long Fingers a The Preachers, no neskôr ich zlákala trampská a folková hudba. Obaja prešli hudobnú cestu legendárnymi skupinami Brontosauři (pôvodný názov kapely Toronto bol až príliš americký a tak sa premenovali) a Spirituál kvintet, no v povedomí najviac rezonovali jednoducho ako bratia Nedvědi.
„Kolikrát člověk může mít rád tak opravdu z lásky, dvakrát či třikrát – to ne, i jednou je dost, je skoro půlnoc a z kostela zvon mi noc připomíná, půjdu se mejt a pozhasínám, co bude dál?“ znejú slová z ich slávneho hitu Podvod. To, čo „bylo dál“ po ich spoločnom strahovskom koncerte, však nečakal nikto. Dvaja bratia sa zrazu rozkmotrili, na čom si v tom čase zgustli aj bulvárne médiá. Pokým František sa vydal na sólovú dráhu, Jana trápili zdravotné problémy.
Na piesňach Jana Nedvěda vyrástla celá... Foto: SITA
Jan Nedvěd Na piesňach Jana Nedvěda vyrástla celá generácia priaznivcov folku v bývalom Československu.

V tvorbe sa však nikdy nedal zastaviť. „Celý rok skladám pesničky a potom ich nahrám. Mojím zamestnaním je vystupovať na pódiu a komponovať skladby, do ktorých vkladám vlastné myšlienky. A potom by som to mal vyhodiť? Alebo len hrať na koncertoch? To nie. Nahrám ich a potom začnem skladať ďalšie,“ priznal pesničkár ešte v roku 2001 pre Pravdu. Tento rok oslavuje už 50 rokov na scéne, a môže si na svoje konto prirátať vyše 20 albumov. Nezastavili ho ani nepekné zranenia, ktoré si spôsobil pádom z 5-metrovej výšky či prekonaná mŕtvica.

Načas ho však dokázali položiť na kolená práve obyčajné medziľudské vzťahy, o ktorých tak často vo svojich piesňach spieval. Dlho sa spamätával najmä z tretieho rozvodu. Napokon sa opäť dal presvedčiť, aby sa na pódiá vrátil. Oporou mu boli fanúšikovia, ale aj momentálne už štvrtá žena, o 35 rokov mladšia Pavlína. Po dvoch rokoch sa dokonca opäť vybral na turné Návrat, s ktorým cestuje aj po Slovensku. V Bratislave sa spolu s hosťami predstaví 6. novembra.

3× Jan Nedvěd

  • Po mŕtvici strávil istý čas v kóme.
  • Zahral si aj vo filme Můj brácha má prima bráchu. So svojím bratom sa paradoxne stretáva len občas.
  • Slovenské mesto Banská Bystrica ho inšpirovalo k zloženiu rovnomennej skladby.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jan Nedvěd #Strahov