Bob Dylan stále nereaguje na svoju Nobelovu cenu za literatúru

Švédska akadémia stále nemá kontakt s americkým pesničkárom Bobom Dylanom, ktorému tento rok udelila Nobelovu cenu za literatúru.

23.10.2016 08:36
Bob Dylan Foto: ,
Bob Dylan na snímke z roku 2015.
debata (5)

Jeden z členov akadémie označil Dylanov prístup za nezdvorilý. Zatiaľ nie je jasné, či sa laureát dostaví na slávnosť, pri ktorej by mal v decembri prestížne ocenenie prevziať.

„Dalo by sa to označiť za nezdvorilé a arogantné. Je taký, aký je,“ vyhlásil o Dylanovi v sobotňajšom vydaní švédskeho denníka Dagens Nyheter akademik Per Wastberg. Podľa neho je na umelcovi, aby zareagoval.

„Dohodli sme sa, že už nepohneme prstom. Lopta je na jeho strane,“ povedal Wastberg. Akadémia pritom podľa jeho slov nestráca nádej, že sa jej podarí komunikovať so 75-ročným umelcom, ktorému Nobelovu cenu udelili za vytváranie „nových poetických výrazov vo veľkej americkej pesničkárskej tradícii“.

Dylan, ktorý sa v 115-ročnej histórii Nobelovej ceny za literatúru stal prvým oceneným hudobníkom, tohtoročné rozhodnutie Nobelovho výboru nechal bez komentára. Len stručne sa zmienka o ocenení objavila na jeho twitterovom a facebookovom účte.

Spolu s cenami za medicínu, fyziku, chémiu a ekonómiu je Nobelova cena za literatúru odovzdávaná v Štokholme, zatiaľ, čo ocenenie za mier v Osle. V oboch prípadoch sa ceremoniály konajú v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela, 10. decembra.

Nobelovu cenu za literatúru zatiaľ odmietli len dvaja laureáti: v roku 1958 Boris Pasternak, ktorý ju najprv telefonicky prijal, ale neskôr sa jej na nátlak vtedajších sovietskych úradov zriekol. V roku 1964 Jean-Paul Sartre, ktorý ignoroval všetky oficiálne pocty.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Dylan #Nobelova cena za literatúru