Billy Barman idú pod kožu. Nielen sebe, ale aj celej generácii

Keď sa povie skupina Billy Barman, nejeden mladý určite zbystrí sluch. Nie je náhoda, že bratislavská formácia má najviac fanúšikov práve medzi mladou generáciou.

24.12.2016 12:00
debata

Dokáže sa s ňou nielen ľahko identifikovať, ale aj opísať pocity, s ktorými sa často stretáva. Potvrdzuje to aj najnovším, svojím dosiaľ najosobnejším, albumom Dýchajúce obrazy. Už minuloročný singel Mladým chýba vojna naznačoval, že kapela Billy Barman chystá niečo nové. A takisto niečo iné. Ponurá, no nie deprimujúca atmosféra, ústiaca do vízie nových začiatkov, ktorá skladbu (aj videoklip) sprevádzala, však zaúčinkovala. Skupina si za ňu v rámci ankety Radio_Head Awards odniesla cenu za singel roka 2015. Spolu s ďalším singlom Miletička, v ktorom sa objavil aj raper Vec, sa ocenená pieseň objavila aj na novej nahrávke.

"Na tomto albume je konečne cítiť pokoj. Dýchajúce obrazy sú veľmi osobné, dlhodobo zaznamenané príbehy a obrazy, ktoré sme prežili s našimi priateľmi a rodinami. Podnetom na vznik viacerých textov boli niektoré frázy našich kamarátov,“ prezrádza spevák Juraj Podmanický.

billy barman

Úvodnou skladbou a aktuálnym singlom je Sloboda, ku ktorej vznikol v réžii Lousyho Aubera aj vizuálne pôsobivý videoklip. Táto pieseň podľa gitaristu Jozefa Vrábela tematicky rámcuje celý album: "Motív slobody, voľnosti, neviazanosti a zároveň neschopnosti s ňou zmysluplne naložiť sa vinie celou nahrávkou a je prítomný vo viacerých skladbách.“

Nová štúdiovka nadchla aj Shinu z vydavateľstva Slnko records, pod ktorého hlavičkou vyšla novinka ako vôbec prvý album formácie Billy Barman. "Páčia sa mi bez výhrad. Album je jednoduchý, ale zároveň nie je na prvú. Takto vyzerá moderný, sofistikovaný pop so skvelou produkciou a prácou s vokálmi,“ chváli Shina skupinu.

Billy Barman idú správnym smerom. Hravosťou a chuťou experimentovať na seba postupne nabaľujú nových priaznivcov, čím ich už taká početná fanúšikovská základňa len narastá. Jednoducho patria medzi kapely, ktoré dokazujú, že výraz "slovenský pop“ nemusí pôsobiť len hanlivo, no s pokojným svedomím ho môžeme vysloviť aj ako lichôtku. Presvedčiť sa o tom môžete aj sami počas ich československého turné, ktoré chystajú na jar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Billy Barman #Dýchajúce obrazy