Janko Lehotský si v Hant Aréne zopakoval úspech spred 40 rokov

Presne po 40 rokoch od získania Zlatej lýry sa hudba Janka Lehotského v utorok opäť vrátila do bratislavskej Hant Arény.

26.04.2017 18:49
Janko Lehotská Foto: ,
Janko Lehotský na pódiu počas utorkového koncertu v Bratislave, spoločnosť mu robila Katarína Knechtová.
debata (2)

Nešlo však o žiadnu pesničkovú súťaž, kde by musel svoje skladby obhajovať v silnej konkurencii. Jeden z najvýraznejších muzikantov slovenskej populárnej hudby kráčal do bývalej Športovej haly Pasienky už ako víťaz. Mal na to presvedčivý dôvod. V spoločnosti mnohých hudobných gratulantov a hlavne fanúšikov tam prišiel osláviť svoje 70. narodeniny.

„Samorast, ale veľmi vydarený,“ označil Janka Lehotského na úvod v dokrútke jeho dlhoročný priateľ a textár Kamil Peteraj. Vďaka úvodnému medailóniku a archívnym záberom si diváci v sále mohli zaspomínať na začiatky slovenského hitmakera, ktorému spočiatku hrozila kariéra „baleťáka“. Napokon však všetko dopadlo tak, ako malo a hudobní hostia večera si mohli vyberať z naozaj bohatého repertoáru.

Spomínať na svoje účinkovanie v kapele Modus prišli aj niekdajší členovia kapely. Pokým však Ján „Bobo“ Hangoni divákov navnadil na rezký bigbít, Jozefovi Paulínymu sa jeho verzia hitu Roberta príliš nepodarila, aj keď sa skladbu snažil okoreniť imidžom rockera. Príjemným spestrením bolo dueto s Ivonou Novotnou, s ktorou sa na spoločnom pódiu stretli po mnohých rokoch.
Janko Lehotský na pódiu koncertu k jeho jubileu.
Janko Lehotský 70 - koncert si vychutnal aj...
+2Koncert Janko Lehotský 70 sa konal v utorok...

Symbolicky pôsobila skladba Lúčenie, ktorú prišla odspievať mladá speváčka zo skupiny Fragile Svetlana Rymarenková. Bola spomienkou na jej pôvodnú interpretku, českú speváčku Věru Špinarovú, ktorá náhle zomrela 26. marca. Pre mladú speváčku však nešlo o žiadnu premiéru, skladbu odspievala aj na minuloročnom koncerte, ktorý si pripomínal 50. výročie vzniku Bratislavskej lýry – Lýra 50. To bol prípad aj Kataríny Hasprovej, ktorá sa s Lehotského skladbou Jedno zbohom stala poslednou víťazkou obnoveného pesničkového festivalu.

Večer plný humoru

Menšia, no očakávaná recesia prišla na scénu spoločne s punk-rockovou kapelou Horkýže Slíže. „Veľa zdravia a všetko dobré pánovi Ledeckému, ehmm, Lehotskému,“ blahoželali členovia kapely oslávencovi. Aj keď v ich prípade išlo o vtip, zrejme tak nasadili chrobáka do hlavy aj moderátorovi večera Romanovi Bombošovi, ktorý si neskôr týchto dvoch hudobníkov nechtiac pomýlil.

S osobnejším blahoželaním prišiel na pódium český rocker a líder skupiny Olympic Petr Janda. „Chcel by som ti popriať, aby si sa vzchopil, aby si dal znovu dokopy kapelu a úspešne prežil si svoj tretí vek,“ zavinšoval svojsky a s veľkým ohlasom publika zaspieval pieseň Prázdny rám. Masívny potlesk sprevádzal aj vystúpenie prešovskej kapely IMT Smile, ktorá sa veľmi dobre zhostila skladby Vieš byť zlá. Zábavu v sále rozprúdil aj ďalší hosť z východu – Marián Čekovský. Ten hneď pri príchode spevavým hlasom poprosil Janka Lehotského o odpustenie, že si dovolil mierne upraviť pieseň Ty, ja a môj brat, ktorú väčšina ľudí pozná jednoducho pod názvom Sklíčka.

Koncert sa už postupne blížil ku koncu, a to znamenalo, že čoskoro zaznejú aj tie najväčšie hity. Jednou z najočakávanejších skladieb bola pieseň Vyznanie. Rovnako ako na koncerte Lýra 50, aj tentoraz ju prišla zaspievať mladá muzikálová herečka a speváčka Mirka Partlová. No speváčka sa môže pomýliť, aj keď spieva pieseň po stý raz. Pokazený úvod sa snažila zachrániť narodeninovým blahoželaním, no v notoricky známej piesni sa akýkoľvek prešľap jednoducho skryť nedá. Po famóznom závere jej však diváci hneď odpustili a niektorí jej za výkon ďakovali aj postojačky.

V žiare reflektorov

Na scénu však postupne prichádzala zostava, ktorá, naopak, na nohy postavila celú sálu. Pri skladbe Kapely starnú sa okrem Pavla Hammela a Petra Lipu na pódium konečne dostavil aj jubilant Janko Lehotský. „Vraj by som mal niečo povedať, no neviem čo. Nič také mi nenapadá. Som tu v žiare reflektorov, a je to úžasné, dva sa na mňa pozerajú veľmi silno. Neviem, čo mám robiť, nevidím svoju triedu, ale sú tu nejakí známi… Ďakujem, že ste prišli,“ zavtipkoval na úvod Lehotský, ktorý svojej povesti glosátora nezostal nič dlžný. Za priazeň obdaril fanúšikov svojím ďalším hitom Veľký sen mora.

Záver koncertu patril, ako inak, skladbe Úsmev, ktorá úspešnú kariéru Janka Lehotského a kapelu Modus odštartovala. Niekdajších členov kapely – Mariku Gombitovú a Miroslava Žbirku, ktorí sa, žiaľ, koncertu nezúčastnili, v piesni nahradili Mirka Partlová a Lukáš Adamec. Postupne sa k nim pridávali aj ostatní účinkujúci a diváci v sále, ktorí narodeninový koncert premenili na jednu veľkú párty.

„Ďakujeme vám, priatelia, to bolo na dnes ozaj skoro všetko,“ neodpustil si Lehotský malý vtip na záver viac ako trojhodinového koncertu. Ten sa okolo festivalu Bratislavská lýra točil viac ako dosť, nielen vďaka víťaznej skladbe Úsmev. Organizátormi jeho narodeninovej oslavy boli totiž Jozef Šuhajda a Ľubomír Belák, ktorí stáli aj za koncertom Lýra 50. Aj keď by si dramaturgia zaslúžila inovatívnejší prístup, určite to nie je chyba Janka Lehotského. Za to, že sa jeho skladby tak často objavovali na popredných priečkach festivalu, predsa nemôže.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Janko Lehotský