Gorillaz si budujú vlastný svetový poriadok

Následkom veľkej katastrofy je celý svet zúfalý a zmieta sa v chaose.

02.05.2017 12:00
Gorillaz Foto:
Členovia fiktívnej kapely Gorillaz. Zľava Russel, Noodle, 2-D a Murdoc.
debata

Znova na nohy ho môže postaviť len niekto natoľko bláznivý, že sa nový svetový poriadok rozhodne nastoliť jednou veľkou párty. Jedna z najpopulárnejších virtuálnych kapiel Gorillaz vydala 28. apríla po siedmich rokoch ďalší, v poradí piaty, štúdiový album Humanz (Ľudia). Vzhľadom na množstvo spoluprác, ktoré nahrávku poznačili, si nemohli zvoliť príznačnejší názov. Ako sa na správny prevrat patrí, sila spočíva v jednote.

Aj keď nový americký prezident Donald Trump medzi hudobníkmi dobrú povesť naozaj nemá, jedno mu uprieť nemožno. Každý jeho čin je hodenou rukavicou, ktorú jednoducho nemôžu ignorovať a inšpiruje ich k umeleckej odvete. Reakcia na seba nedala dlho čakať ani v prípade britského hudobníka Damona Albarna, ktorý fiktívnu kapelu Gorillaz v roku 1998 založil spoločne s umelcom Jamiem Hewlettom. "Predstavte si jednu noc, keď sa všetko, v čo veríte, zrazu postaví na hlavu. Ako by ste sa cítili?“ opisoval Albarn pred pár týždňami pre portál stereogum.com moment, keď sa Trump dostal k moci.

Najnovší album štvorice výstredných animovaných postavičiek – 2-D, Murdoca, Russela a Noodle, o ktorom sa často hovorilo už minulý rok, preto nemohol mať lepšie načasovanie. Prvý singel Hallelujah Money zverejnili 19. januára 2017, deň pred Trumpovou inauguráciou. "Kým príde ráno, stále budeme ľuďmi,“ pripomína v protestsongu britský básnik a hudobník Benjamin Clementine a podčiarkuje tak celú ideu albumu. Clementine sa v júli predstaví aj na trenčianskom festivale Pohoda.

Novinka Humanz by sa však dala nazvať americkým albumom nielen pre spoločensko-politickú situáciu, ktorú komentuje. Pre Damona Albarna sú Gorillaz zaoceánskou loďou, ktorou si z domovskej britpopovej kapely Blur občas vypláva za novými hudobnými inšpiráciami v podobe R&B, hip-hopu či dance hallu. Na albume však počuť aj celkom nový zvuk – syntetizátory. Tie sa Albarnovi vraj zapáčili natoľko, že ich plánuje využiť aj na ďalších albumoch.

Toho, kto nepatrí medzi fanúšikov Gorillaz, by okrem partie divných "príšeriek“ od albumu mohla odradiť aj premrštená stopáž. Vysoké číslo 26 však trošku zavádza. Nahrávka totiž obsahuje aj úvod či krátke tematické vstupy, ktorú celú nahrávku rozdeľujú do menších celkov. Tanečnú náladu hneď z úvodu naladí úderná skladba Ascension. Atmosféra ďalej nepovoľuje, len sa mení na funk a R&B (Strobelite), dance hall (Saturnz Barz) či opäť bítovú nádielku v skladbe Momentz. Striedanie rýchleho a pomalšieho tempa ako na hojdačke je prítomné na celom albume.

Pokým sa rýchlejšie piesne snažia o spomínanú "veľkú párty“, akýsi morálny základ predstavujú skladby ako Hallelujah Money, Busted and Blue či The Apprentice. Odvahu k novým začiatkom dodáva optimistická skladba We Got the Power. "Máme silu na to, aby sme sa navzájom milovali. Nezáleží na tom, čo sa stane, máme na to silu,“ spieva o lepších vyhliadkach Jehnny Beth z kapely Savages. Jehnny Beth, Benjamin Clementine, Rag'N'Bone Man, Vince Staples, Danny Brown, Kelela… To sú len niektorí z mnohých interpretov, ktorí na novej nahrávke Gorillaz spolupracovali. Hold im vzdáva finálna skladba albumu s názvom Circle of Friendz (Kruh priateľov).

Album Humanz je dôkazom, že animované postavičky už dlhodobo stierajú hranice medzi virtuálnym svetom a realitou. Nielen preto, že bežne tvoria s hudobníkmi z mäsa a kostí. Za 20 rokov svojej existencie si stihli vybudovať plnohodnotné identity, ktoré by mohli tromfnúť búrlivý život akejkoľvek popovej hviezdičky. Ich hudba je však nadstavbou, vďaka ktorej dokážu byť často oveľa skutočnejší ako prázdne frázy a pozlátka. Príkladom je koniec koncov aj album Humanz, ktorý dokazuje, že koniec sveta v ich podaní nemusí byť až taká katastrofa.

Hodnotenie Pravdy

  • 4 hviezdičky z 5
  • Gorillaz: Humanz
  • Parlophone, 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gorillaz #Humanz