Miro Žbirka pripravuje nový album

Na štúdiovke s muzikantom spolupracujú britský producent Rob Cass a textár skupiny Cream a básnik Pete Brown, pričom s nahrávaním by mali začať v lete.

25.05.2017 07:00
koncert, Miro Žbirka, Bratislava Foto: ,
Spevák Miro Žbirka.
debata

Na nahrávke bude spolupracovať s tímom z londýnskych štúdií Abbey Road, ktorý sa postaral aj o vznik jeho ostatného počinu Miro (2015). S nahrávaním novinky by mali začať v lete v spomínanom legendárnom štúdiu. Prvú fázu príprav muzikant odštartoval v Prahe, kde ho navštívili britský producent Rob Cass a textár skupiny Cream a básnik Pete Brown. „Je to pre mňa neuveriteľný zážitok. Veľmi sa na spoločné hodiny práce teším. Už sa dobre poznáme, počas nahrávania sa z nás stali priatelia. Som veľmi rád a naozaj si to vážim, že prišli za mnou do Prahy a prvé veci z plánovaného albumu tak môžu vzniknúť u mňa doma. Pre nás Brexit neplatí. Musím však prerušiť hodiny huslí u Jardu Svěceného, hosťa našich vianočných symfonických koncertov, a chvíľu sa venovať novým skladbám,“ vyjadril sa Žbirka.

Muzikant sa v súčasnosti venuje okrem nového albumu aj prípravám na Vianočné symphonic tour. V rámci koncertnej šnúry sa interpret predstaví aj 13. decembra na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Ďalšie tri koncerty odohrá v Brne, Plzni a Pardubiciach. Počas vystúpení sa okrem menovaného Jaroslava Svěceného predstavia aj detské spevácke zbory či symfonický orchester pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. Žbirka ukončí turné špeciálnym vystúpením na Medzinárodnom hudobnom festivale České doteky hudby, ktorý sa uskutoční 19. decembra v Prahe.

Miro Žbirka začínal ako člen skupiny Modus. V roku 1977 získal spoločne s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. Prvý sólový album, ktorý vydal so skupinou Limit, dostal názov Doktor Sen (1980). V roku 1982 sa stal ako prvý interpret zo Slovenska československým Zlatým slávikom. Počas kariéry absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí a vydal viacero štúdiových albumov, z ktorých niektoré vyšli aj v angličtine.

debata chyba
Viac na túto tému: #album #Miroslav Žbirka