Uprising ukáže, že dancehall je späť. A s ním aj Sean Paul

Uprising Reggae Festival tento rok oslavuje okrúhle desiate jubileum a ako hlavnú hviezdu si preto prizval skutočného odborníka na veľkú párty. Bratislavské Zlaté piesky v lete roztancuje jamajský dancehallový hudobník a držiteľ Grammy Sean Paul, ktorý okrem najväčších hitov sľubuje aj veľkú tanečnú šou.

01.06.2017 12:00
Sean Paul Foto:
Hlavnou hviezdou festivalu Uprising bude Jamajčan Sean Paul.
debata

Niet pochýb o tom, že dancehall je momentálne v kurze. Tanečným žánrom s koreňmi v reggae hudbe sa v súčasnosti inšpirujú úspešní interpreti ako Drake, Rihanna či Justin Bieber. O jeho rozšírenie do sveta popovej hudby sa však už na prelome milénia postaral niekto celkom iný. Typický klubový zvuk Kingstonu sa rozhodol predstaviť svetu práve Sean Paul. Zlom prišiel v roku 2002 s druhým albumom Dutty Rock, ktorý sa s hitmi ako Like Glue či Get Busy prebojoval na prvé priečky amerických hitparád. Za nahrávku, z ktorej sa predalo asi šesť miliónov kópií, si Paul odniesol aj cenu Grammy za najlepší reggae album.

Nasledovalo veľmi plodné obdobie podčiarknuté spoluprácami s menami ako Beyoncé (Baby Boy, 2003), Busta Rhymes (Make It Clap, 2003) či Rihanna (Break It Off, 2005). Po prvotnom úspechu však dancehallová hudba postupne začala strácať na popularite. „Asi od roku 2009 ma začali prenasledovať obavy, že moja hudba už nikoho nezaujíma,“ priznal hudobník koncom minulého roka pre britský Guardian, „bol to pocit typu: bol som hore a teraz pre ľudí neznamenám nič.“ S neúspechom sa stretol aj jeho posledný album Full Frequency, ktorý vydal ešte v roku 2013. V Amerike sa z neho predalo menej ako 5-tisíc kópií. Sean Paul sa rozhodol rozviazať zmluvu s vydavateľstvom Atlantic Records a vydať sa cestou nezávislého umelca.

Neúspech však netrval dlho a zmierňoval sa priamo úmerne s tým, ako začal dancehall opäť prenikať k mainstreamovému poslucháčovi. Veľkú zásluhu na tom mali aj hity roku 2015 ako Lean On od Majora Lazera či Sorry Justina Biebera. Na trend, ktorý len utvrdila skladba Work dvojice Rihanna a Drake, nadviazal začiatkom roka aj Sean Paul. Skladba Cheap Thrills, ktorú nahral spoločne s austrálskou speváčkou Siou, sa stretla s nečakaným úspechom. V americkom rebríčku sa dokonca vyšplhala na prvé miesto, podobný ohlas dosiahla aj v iných krajinách.

Aj keď rodák z Kingstonu návrat dancehallu, samozrejme, privítal, na súčasnú podobu, akou ho prezentujú niektorí interpreti, sa pozerá s miernou nedôverou. „Hnevá ma, keď ľudia ako Drake či Bieber začnú robiť hudbu inšpirovanú dancehallom a jej korene ani nespomenú. Dokonca mám niekedy pocit, že jej ani nerozumejú,“ dodal Paul pre Guardian. Podľa svojich slov by chcel tento žáner opäť priviesť k jeho čistej a originálnej podobe. Opäť na to bude mať príležitosť pod krídlami veľkého vydavateľstva. Minulý rok totiž podpísal zmluvu s Island Records. „(Sean Paul) Patrí k jedným z mála velikánov reggae, ktorí dosiahli globálny úspech. Za to, čo urobil pre Jamajku a za to, ako pomohol túto hudbu rozšíriť do sveta, si vybudoval status kultúrnej ikony,“ povedal pre magazín Billboard o novom prírastku šéf Island Records Darcus Beese.

Sean Paul sa v Bratislave predstavil už v roku 2006. Na jubilejný ročník festivalu Uprising príde s kompletnou kapelou a profesionálnymi tanečníčkami. Účasť na festivale, ktorý sa na Zlatých pieskoch bude konať 25. a 26. augusta, už predtým potvrdili mená ako Alpha Blondy, Irie Révoltés, Pendulum Dj Set, 5'nizza, Macka B či General Levy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uprising #reggae #Uprising Reggae Festival #Sean Paul #dancehall