Láska a jednota je liek, ktorý teraz svet potrebuje

Aj keď to nie je vždy jednoduché, strach a nenávisť nesmú zvíťaziť. Tak znie odkaz nedeľňajšieho benefičného koncertu One Love Manchester, ktorým si speváčka Ariana Grande spolu s ďalšími hosťami uctila obete tamojšieho teroristického útoku z 22. mája.

06.06.2017 12:00
Ariana Grande Foto:
Ariana Grande počas benefičného koncertu "One Love Manchester".
debata (2)

O život počas neho prišlo 22 ľudí, viac ako sto návštevníkov utrpelo ľahšie či ťažšie zranenia. Vyjadriť svoju spolupatričnosť prišlo na štadión Emirates Old Trafford asi 50-tisíc divákov. Prostredníctvom streamu mohli koncert sledovať ľudia po celom svete, v zázname ho divákom Dvojky priniesla aj RTVS.

"Odkedy sme začali plánovať turné Dangerous Woman, povedala som si, že táto šou má byť predovšetkým bezpečným miestom pre mojich fanúšikov. Miestom, kam by mohli uniknúť, kde by mohli oslavovať, uzdraviť sa, cítiť sa bezpečne a byť sebou samými. (…) Týmto sa to nezmení,“ znelo v príspevku, ktorý pár dní po útoku zverejnila Ariana Grande na svojom twitteri. Svoj sľub fanúšikom túto nedeľu aj splnila. K uvoľnenej atmosfére počas koncertu One Love Manchester prispelo aj množstvo známych interpretov, ktorí vystúpili bez nároku na honorár.

Ariana Grande počas benefičného koncertu  "One...
Katy Perry  počas benefičného koncertu  "One...
+3Ariana Grande  počas benefičného koncertu  "One...

Počas viac ako trojhodinového podujatia sa na pódiu vystriedali mená ako Robbie Williams, Miley Cyrus, Justin Bieber, Pharrell Williams, Katy Perry, Coldplay a mnoho ďalších. Najväčší potlesk však patril práve 23-ročnej rodáčke z Floridy, ktorá sa na scéne po prvý raz zjavila po niekoľkých úvodných skladbách. Napriek tomu, že od útoku išlo o jej prvé vystúpenie, nešetrila úsmevmi a slovami dojatia: "Chcem sa vám poďakovať za to, že ste sa tu spoločne zišli a za to, že ste takí milujúci, silní a jednotní. Myslím, že práve láska a jednota, ktorú preukazujete, je liek, ktorý teraz svet naozaj potrebuje.“ Prejavmi v podobnom duchu sa niesol celý večer. Slová podpory smerovali aj do Londýna, kde sa v sobotu odohral ďalší útok.

Koncert priniesol aj pár prekvapujúcich momentov a nečakaných spoluprác. Spoločne so spevákom skupiny Coldplay Chrisom Martinom si Grande napríklad zaspievala veľký hit skupiny Oasis s príznačným názvom Don't Look Back In Anger (Neobzeraj sa v hneve). Onedlho však divákov prekvapil aj originálny člen populárnej manchesterskej kapely – Liam Gallagher, ktorý zahral hneď niekoľko piesní. Prostredníctvom videodokrútok sa ľuďom prihovorili aj Paul McCartney, Stevie Wonder či David Beckham.

Väčšina účinkujúcich sa na záver koncertu stretla na pódiu, kde Grande zaspievala svoj hit One Last Time. Poslednou piesňou bola skladba Somewhere Over the Rainbow, ktorú mladá speváčka odspievala na vysunutom móle. Bol to ďalší z momentov koncertu, keď mnohým divákov stekali po tvári slzy, Ariana Grande sa však smútku oddať odmietla. Odvahu postaviť sa mu jej vraj dodala matka jednej z obetí, 15-ročnej Olivie Campbellovej. "Oliviinu mamu som mala možnosť stretnúť pred pár dňami. Len čo som ju uvidela, začala som plakať a silno som ju objala. Ona mi vtedy povedala, aby som neplakala, pretože Olivia by to nechcela. A potom dodala: Olivia by rada počula tvoje hity,“ priznala Grande počas koncertu.

Na pomoc obetiam útoku a ich príbuzným sa počas koncertu podarilo vyzbierať vyše dva milióny libier (v prepočte takmer 2,3 milióna eur). Spoločne zo ziskom z predaja lístkov sa tak suma vo fonde We Love Manchester Emergency vyšplhala na viac ako 10 miliónov libier (približne 11,4 milióna eur). Na koncerte si však chceli privyrobiť aj rôzni predajcovia, ktorí lístky skupovali a neskôr predávali za premrštené sumy. Bizarná situácia nastala aj v okamihu, keď sa organizátori rozhodli darovať voľné vstupenky všetkým účastníkom manchesterského koncertu spred takmer dvoch týždňov. Aj keď sa na ňom zúčastnilo asi 14-tisíc ľudí, žiadostí napokon prišlo takmer dvakrát toľko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Ariana Grande #útok v Manchestri