Lourajder je prezidentom svojho vlastného sveta

Keď v roku 2013 vydal debutové EP Inaugurácia, bola to najmä zábava. Rap so zvukom starej školy a odkazom na 90. roky, šikovné rýmy i pointy a neopracovaný surový prejav mali pomerne ďaleko od uhladených slovenských raperov, z ktorých väčšina znela úplne rovnako. O štyri roky neskôr prichádza Prezident Lourajder s novou nahrávkou nazvanou jednoducho EP a my môžeme sledovať vývoj jedného hudobníka v priamom prenose.

14.06.2017 09:00
Prezident Lourajder Emil Foto:
Prezident Lourajder & Emil na ústrednej fotografii albumu.
debata

S novinkou maskovaný Lourajder obrúsil svoj prejav, zvukovo, nie verbálne. Texty sú nepriamo útočné a drzé, no cítiť z nich potrebný nadhľad, vytvoril si z nich akoby svoj svet, z ktorého vychádza svojský druh príbehov. O ne sa obtierajú texty o alkohole a nenávisti k okolitému svetu a to sa prenáša aj do obligátnych slov o iných raperoch. Tie, ak majú svojho adresáta, nie je zrejmý. Možno je iba fiktívnym stelesnením konformného hip-hopu u nás.

Lourajder je v podstate jedným z mála reprezentantov takzvaného alternatívneho rapu u nás, nie je súčasťou žiadnej mainstreamovej rapovej scény. Takže, keď glosuje: „Dnes som dostal Pulitzera za rap, čo som spravil včera,“ cítiť z toho voľnosť aj nutnú dávku sebairónie. Jeho texty možno nie sú hlboké, no aj keď začne strieľať vulgarizmy alebo detinské urážky, nie sú ani prvoplánové, ani hlúpe. Je prezidentom svojho vlastného sveta.

Kým na dva roky starom albume Úrad neboli vždy všetky spolupráce vyrovnané či dotiahnuté, na EP dobre sedí aj výber hostí. Z Česka sa tu objavuje MC Gey či Idea, zo slovenskej scény zase Vec a Tono S. Najdôležitejšou spoluprácou je však tá s beatmakerom Emilom, ktorý Prezidenta zásobuje podmazmi od začiatku a je spoluzodpovedný za výsledný produkt, pod ktorým sa Lourajder podpisuje. Výrazný je opäť sampling, kým v minulosti sa takto objavil v ich skladbách aj Jaro Filip, teraz dostal v skladbe Sobota ráno priestor legendárny Zmrzlinář od českej kapely Marsyas. Staré sa stáva novým.

Aj keď aktuálne EP neprináša nič, čo by sme nenašli na spomínanej Inaugurácii či na albume Úrad, líši sa v istote, s ktorou raper servíruje skladbu za skladbou. Navyše, jeho formát, ktorý tesne prekračuje 20 minút, spôsobuje to, že človek dokáže udržať koncentráciu a zároveň sa Lourajderovými fórmi neznudiť po opakovanom vypočutí.

Projekt bol už od počiatku akýmsi pingpongom medzi alteregami Michala Ormandíka – výtvarníkom Ormošom, experimentátorom Ujkom a Prezidentom, sebavedomým raperom. Ktokoľvek má v Ormandíkovej tvorbe aktuálne prevahu a ktokoľvek sa aktuálne viac podpisuje na výslednom zvuku Lourajderových nahrávok, zatiaľ to funguje veľmi dobre. Aj keď sa Lourajder s tréningom stáva stále lepším a lepším raperom, nezapadá do žiadnej škatuľky. Je sám sebe prezident.

Prezident Lourajder & Emil: EP
Ajlavmjuzik, 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EP #Vec #hip hop #Prezident Lourajder #Tono S. #Michal Ormandík