V U2 vás v štichu nenechajú, tvrdí hudobník Adam Clayton

Basgitarista írskej rockovej skupiny U2 Adam Clayton poďakoval kolegom z kapely za podporu v čase, keď bojoval so závislosťou na alkohole. Hudobník to urobil počas emotívnej ďakovnej reči pri preberaní jednej z cien organizácie MusiCares, ktorá sa udeľuje hudobným osobnostiam podporujúcim charitu.

27.06.2017 14:00
Bono Adam Clayton Larry Mullen Edge U2 Foto: ,
Zľava Bono, Adam Clayton, Larry Mullen a Edge počas udeľovania cien organizácie MusiCares.
debata (1)

„Máme spolu dohodu,“ povedal päťdesiatsedemročný Clayton pri preberaní ceny, „v našej kapele sa nikto nestane obeťou nešťastia. Buď prídeme domov všetci, alebo nikto z nás. Nikoho neponecháme svojmu osudu. Ďakujem, že ctíte tento sľub a umožnili ste mi byť vo vašej kapele.“ Clayton potom spolu s kolegami z U2 zahral niekoľko hitov ako Stuck in a Moment You Can't Get Out Of, Vertigo či I Will Follow.

„Mal som šťastie, pretože som mal troch priateľov, ktorí videli, čo sa deje, a ktorí ma mali dosť radi na to, aby mi podali pomocnú ruku. Bono, The Edge a Larry (Mullen) ma naozaj podporovali pred aj potom, čo som nastúpil liečbu a ja som bezvýhradne vďačný za ich priateľstvo, pochopenie a podporu,“ vyhlásil hudobník.

Basgitaristu uviedol hudobný producent Chris Blackwell ako človeka, ktorý si prešiel závislosťou, dostal sa z nej a mal dosť odvahy na to, aby sa k nej priznal. Clayton bojoval s démonom alkoholu ešte pred pár rokmi. „V určitú chvíľu som toho musel nechať a využiť svoj plný potenciál,“ povedal. Bolo to však podľa neho nesmierne ťažké, pretože sa domnieval, že nie je možné byť súčasťou hudobnej skupiny a nepiť. Nakoniec to vraj bol gitarista Eric Clapton, kto mu povedal, že potrebuje pomoc.

„Nelakoval to naružovo. Povedal mi, že musím zmeniť svoj život a že toho nebudem ľutovať,“ spomínal Clayton. Pri rehabilitácii ho údajne podporil aj Pete Townshend z kapely The Who. Clayton dostal Cenu Stevieho Raya Vaughana za podporu fondu MusiCares, ktorý hudobníkom pomáha s liečbou závislostí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #U2 #závislosť od alkoholu #Bono #Adam Clayton