Zomrel nestor slovenského folklóru Štefan Nosáľ

Vo veku 90 rokov zomrel nestor slovenského folklóru Štefan Nosáľ.

23.07.2017 12:27 , aktualizované: 14:53
NOSAL Foto:
Štefan Nosáľ.
debata (50)

Informáciu o úmrtí priniesla stránka Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Štefan Nosáľ bol umelecký vedúci a choreograf umeleckého súboru Lúčnica a režisér.

Nosáľ sa narodil v roku 20. januára 1927 v Hriňovej v rodine horára. Vyštudoval stavebnú fakultu v Bratislave, neskôr fakultu choreografie na Vysokej škole muzických umení v Bratislave. Už počas vysokoškolského štúdia bol tanečníkom v Lúčnici. Za krátky čas sa vypracoval z tanečníka na choreografa a umeleckého šéfa Lúčnice.

Ľudovému tancu sa od roku 1951 venoval profesionálne. Významnou mierou prispel k vybudovaniu tanečného súboru Lúčnica, k jeho organizačnej stabilizácii a umeleckému rastu. Ovplyvnil umelecký vývoj súboru Lúčnice, vytvoril svojský štýl pôvodných ľudových tancov a ich umeleckej javiskovej štylizácie. Vychoval vyše šesťsto tanečníkov a vyše tridsať profesionálnych choreografov. Jeho choreografie patria k najvýznamnejším umeleckým výtvorom v oblasti scénickej štylizácie ľudového tanca.

V roku 1968 mu bol udelený titul zaslúžilý umelec a v roku 1989 národný umelec, v roku 1997 získal Rad Ľudovíta Štúra II. Triedy. V roku 2007 mu prezident udelil Pribinov kríž I. triedy za významný prínos k rozvoju slovenskej kultúry.

Odišla nezabudnuteľná postava slovenského folklóru s obrovským osobným prínosom. Takto reagoval premiér Robert Fico na úmrtie umeleckého šéfa, choreografa a režiséra súboru Lúčnica Štefana Nosáľa.

„Je tak málo originálnych príspevkov k nášmu kultúrnemu bohatstvu ako Lúčnica. Je tak málo ľudí zapálených pre svoje životné poslanie, ako bol jej šéf Štefan Nosáľ,“ uviedol Fico vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR.

K úmrtiu nestora slovenského folklóru sa na svojej facebookovej stránke vyjadril aj predseda parlamentu Andrej Danko, podľa ktorého je odchod profesora Štefana Nosáľa smutným momentom. „Slovenský folklór a naša kultúra stratila vzácneho človeka,“ konštatoval Danko.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Nosáľ