Carlos Santana, horúca krv z Mexika

Temperamentné latino rytmy premiešané správnou dávkou rocku a sólami jedného z najlepších svetových gitaristov.

29.07.2017 09:00
Santana Foto:
Svetoznámy hudobník Carlos Santana.
debata

S hudbou Carlosa Santanu trvá letná dovolenka počas celého roka. Aj keď 20. júla oslávil už svoju sedemdesiatku, poľaviť rozhodne neplánuje.

"Z odchodov do dôchodku som už unavený,“ odpovedal nedávno Carlos Santana magazínu Rolling Stone na otázku, či sa v sedemdesiatke nechystá skoncovať s hudobnou kariérou. Keby sa pre zaslúžený odpočinok predsa len rozhodol, za to, čo dosiahol počas polstoročia svojej hudobnej kariéry, by sa rozhodne hanbiť nemusel. Santana si na svoj účet pripísal množstvo ocenení vrátane desiatich sošiek Grammy a troch Latin Grammy Awards. Keď ho magazín Rolling Stone v roku 2003 zaradil na 20. miesto v stovke najlepších gitaristov všetkých čias, zobral to s nadhľadom. "Nikdy som na nikoho nepozeral zhora, ale ani zdola. Vždy im hľadím priamo do očí,“ reagoval pre denník Guardian na pomyselný rebríček gitarových virtuózov. Prince ho napriek tomu vnímal ako väčšiu inšpiráciu než Jimiho Hendrixa, pretože, ako sám vravel, "Santana hrá krajšie“. Na počiatku Santanovej kariéry však paradoxne nebola gitara, ale husle.

Carlos Santana počas koncertu v Tel Avive v... Foto: SITA/AP, Tsafrir Abayov
Carlos Santana Carlos Santana počas koncertu v Tel Avive v roku 2016.

Vedený otcom hudobníkom Santana začínal s hudbou veľmi skoro. V piatich rokoch hral na husliach, gitare sa začal venovať až o tri roky neskôr, no o to intenzívnejšie. Spoločne s rodinou sa neskôr presťahoval z mexického mesta Autlán de Navarro do San Francisca. Bol práve začiatok 60. rokov a v Amerike prekvitalo hnutie "detí kvetov“, tzv. hippies, ktoré ho do veľkej miery ovplyvnilo nielen názorovo, ale aj v hudobne. Na americkej scéne prerazil už v polovici 60. rokov s kapelou Santana, ktorá jedinečným spôsobom kombinovala prvky psychedélie, bluesu, afrických a latino rytmov, moderného džezu či rocku. Aj keď sám nespieval, na pódiu si vďaka energickým gitarovým sólam aj tak uzurpoval najviac pozornosti. Zlom v kariére a medzinárodný úspech však prišiel v roku 1969, keď s kapelou vystúpil na festivale Woodstock. Ako pozostatok z uvoľnených čias mu nezostala len cesta "spirituálneho obrodenia“, ale aj benevolentný vzťah k drogám, špeciálne k LSD. "Dokonca aj Cary Grant užíval LSD. Má terapeutické účinky. Keby sa táto látka užívala pod dohľadom, ľudia by sa mali lepšie,“ otvorene priznal pre Rolling Stone.

Carlos Santana a jeho manželka  Cindy Blackman... Foto: SITA/AP, John Locher
Carlos Santana Carlos Santana a jeho manželka Cindy Blackman na zábere z roku 2015.

V 70. rokoch sa Santana mierne odklonil od rocku a priblížil sa skôr k džezu. Išlo o experiment, v ktorom skúšal nové možnosti, no tento krok ho pripravil o masového poslucháča. Naspäť však priazeň publika získal priam triumfálne, oceňovaným albumom Supernatural v roku 1999. V súčasnosti pripravuje celkom nový album Global Revelation, inšpirovaný africkými rytmami. Ako sám povedal, do dôchodku sa rozhodne nechystá. Čo sa týka dnešných dní, ako vníma nového prezidenta Donalda Trumpa, ktorý plánuje na americko-mexických hraniciach postaviť múr? "Hneď ako sa ráno zobudím, poďakujem Nikolovi Teslovi za to, že vynašiel diaľkový ovládač. Jednoducho ho hneď vypnem, nemá nado mnou žiadnu moc a nestojí ani za moju pozornosť.“ odpovedal mazínu Rolling Stone.

3-krát Carlos Santana

  • Spolu s exmanželkou založili nadáciu Milagro, ktorá pomáha deťom v núdzi.
  • Má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy, spolu s kapelou ho uviedli do Rokenrolovej siene slávy.
  • Má aj svoju vlastnú značku topánok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Carlos Santana