Filharmonici vystúpia na svetoznámom festivale BBC Proms

Slovenský filharmonický zbor čaká v auguste najprestížnejšia udalosť sezóny - účinkovanie na najväčšom festivale klasickej hudby sveta, na BBC Proms v Londýne.

31.07.2017 13:00
Slovenský filharmonický zbor Foto:
Slovenský filharmonický zbor čaká v auguste účinkovanie na festivale klasickej hudby BBC Proms v Londýne.
debata

Do mesta na rieke Temža odcestujú členovia speváckeho telesa Slovenskej filharmónie so zbormajstrom Jozefom Chabroňom a manažérkou Marianou Kuškovou v utorok 1. augusta, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

„Naša zborová jednotka sa na letnom festivale predstaví opäť po 13 rokoch. Spolu s členmi BBC Symphony Orchestra, viacerými zbormi – Schola Cantorum of The Cardinal Vaughan, Memorial School, Tiffin Boys’ Choir, BBC Singers a zahraničnými sólistami uvedú koncertné prevedenie opery Chovančina Modesta Petroviča Musorgského. Dielo zaznie pod taktovkou jedného z najžiadanejších dirigentov súčasnosti Semyona Bychkova, s ktorým náš zbor uvádzal toto dielo vo Viedenskej štátnej opere v novembri 2014,“ avizuje filharmónia. Koncertné uvedenie opery zaznie v londýnskej Royal Albert Hall 6. augusta a v úlohe Marfy sa predstaví mladá ruská mezzosopranistka Elena Maximova.

BBC Proms je najväčší festival klasickej hudby na svete. Každoročne trvá osem týždňov. Jeho 123. ročník sa uskutoční od 14. júla do 9. septembra a do centra Londýna prinesie množstvo koncertov, workshopov aj vzdelávacích hudobných podujatí. BBC Proms je zároveň festival s najdlhšou históriou. Po prvýkrát sa uskutočnil už v roku 1895 z iniciatívy hudobného impresária Roberta Newmana. Od roku 1927 festival zastrešuje BBC (British Broadcasting Corporation) a v roku 1930 vznikol Symfonický orchester BBC. Od roku 1941 sa festival koná v Royal Albert Hall. Festival sa od svojho založenia snaží pritiahnuť ku klasickej hudbe čo najviac ľudí všetkých vekových kategórii, a to lacným vstupným, neformálnym prostredím a pestrým programom. Prenosy z koncertov je možné sledovať v televízii, rozhlase, či na internete, dodala Martina Tolstova.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský filharmonický zbor #BBC Proms