Dežo Ursiny by oslávil 70. rokov. Pripomenie ho koncert

Moyzesovo kvarteto, Talent Transport a Provisorium sú účinkujúci, ktorí si 4. októbra v priestoroch bratislavského Music Majestic Clubu pripomenú nedožité 70. narodeniny jedného z najoriginálnejších hudobníkov a skladateľov, Deža Ursinyho.

19.09.2017 09:00
Dežo Ursiny Foto: ,
Fanúšikovia Deža Ursinyho sa dočkajú narodeninového koncertu na jeho počesť.
debata

Koncert, ktorý pod jednou strechou spojí hudobníkov, fanúšikov i blízkych, sa bude konať pod organizačnou taktovkou Ursinyho syna Jakuba a ďalších hudobných nadšencov. Na pódiu sa predstavia Peter Lipa, Tomáš Sloboda, Sisa Fehér a mnoho ďalších. Popri najpopulárnejších hitoch z Ursinyho pera zaznejú v priestoroch MMC aj skladby z nikdy nezrealizovaného muzikálu P+L (Romain Rolland: Peter a Lucia) na motívy libreta Alty Vášovej a s textami Jána Štrassera, ku ktorému legendárny hudobník skomponoval hudbu. Jeho koncertnú podobu budú môcť fanúšikovia vidieť v podaní skupiny Talent Transport, pričom muzikálovú podobu Petra stvárni Jakub Ursiny, speváckej úlohy Lucie sa zase zhostí speváčka a herečka Dorota Nvotová.

Na pódiu sa však predstaví aj Moyzesovo kvarteto, ktoré má za sebou úspešné koncertné predvedenia tvorby inej slovenskej hudobnej legendy, Mariána Vargu. Za zrodom prepojenia Ursinyho skladieb a sláčikového kvarteta stojí Dušan Lančarič, ktorý sa netradičnou myšlienkou prearanžovania skladieb zaoberá od príprav pezinského podujatia Déjá Vue – Spomienka na Deža Ursinyho (2000). Tu ako prvé odzneli sláčikové verzie skladieb Apple Tree In Winter a Pod hladinou. Rozšírený repertoár, pôvodne v podaní Pressburger Quartettu, neskôr odznel na viacerých podujatiach, vrátane najväčšieho slovenského festivalu Pohoda.

Neoddeliteľnou súčasťou osláv bude aj vystúpenie skupiny Provisorium, pôvodnej Ursinyho kapely, ktorú po dvadsaťročnej pauze vrátil na mapu hudobného sveta jeho syn Jakub. Obnovené zoskupenie hrajúce prierez Ursinyho tvorbou fungovalo v rokoch 2011–2013 a udržiavalo tak nažive hudobníkov odkaz. K autenticite koncertov z tohto obdobia prispela aj gitara Gibson The Paul, ktorá sa po smrti jeho otca okľukou cez Bulharsko dostala späť do rodnej zeme. Pri príležitosti podujatia URSINY 70 však vzniklo nové Provisorium. Na pódiu MMC ho diváci uvidia v zložení Valér Miko (klávesy), Filip Hittrich (basgitara), Peter Bulík (gitara), Vlado Nosáľ (gitara), Lenka Molčányová (saxofón), Jakub Ursiny (spev), Marián Slávka (bicie), pričom ako hostia vystúpia hudobník a producent Martin Karvaš (hoboj) a iní.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Dežo Ursiny #Jakub Ursiny #Talent Transport #Provisorium