Midori Goto dá Bratislave lekciu z husľovej virtuozity

Skvelá správa pre milovníkov klasickej hudby. Do Bratislavy pricestuje prvoligová husľová virtuózka, Američanka japonského pôvodu Midori Goto.

08.10.2017 09:00
Midori Goto Foto:
Midori Goto pricestuje aj so svojimi husľami nevyčísliteľnej hodnoty z roku 1734.
debata

Nielenže tu v nedeľu 8. októbra o 16. h bude mať sólový recitál vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici, ale cez víkend 7. a 8. 10. poskytne tiež bezplatný majstrovský kurz pre našich mladých talentovaných huslistov. Midori pricestuje aj so svojimi husľami nevyčísliteľnej hodnoty z roku 1734, ktorých autorom je slávny taliansky majster Guarnerius del Gesù. Midori vystupuje v tých najlepších koncertných sálach a filharmóniách sveta, na Slovensko však zavíta po prvý raz. Edukačný projekt Majstrovské kurzy svetových virtuózov organizuje Komorný orchester Sinfonietta Bratislava.

Možnosť zažiť nezabudnuteľnú vyučovaciu hodinu na expertnej úrovni, tzv. master class s hviezdou svetového umenia klasickej hudby dostávajú nádejní slovenskí virtuózi už po piaty raz. „Mimoriadne si ceníme, že naše pozvanie pricestovať na Slovensko a inšpirovať tým našich mladých hudobníkov prijala práve Midori, ktorá sa už viac ako tridsať rokov pohybuje v tej najvyššej umeleckej lige. Sám by som to hodnotil doslova ako zázrak. Midori sa popri svojej koncertnej a pedagogickej činnosti osobne angažuje aj v podpore vzdelávania budúcej generácie hudobníkov. Chceme pozvať všetkých priaznivcov klasickej hudby, aby prišli osobne zažiť nikým nenapodobiteľné umenie tejto virtuózky,“ hovorí organizátor Majstrovských kurzov Pavel Bogacz z Komorného orchestra Sinfonietta Bratislava. Kurzy v sobotu 7. 10. v bratislavskom Pállfyho paláci od 15. do 20. h budú otvorené a s voľným vstupom, čo ponúka jedinečnú príležitosť pre všetkých študentov hudby, pedagógov ZUŠ, konzervatórií, VŠ a tiež širokú verejnosť.

Midori, vlastným menom Midori Goto, sa narodila v japonskej Osake v roku 1971. Výnimočný cit pre hudbu prejavila už v dvoch rokoch, keď jej mama, profesionálna huslistka, spozorovala, že jej dcéra si zapamätala a zanôtila melódiu od Johanna Sebastiana Bacha. Hrať na husliach začala o rok neskôr. Midori vystúpila po prvýkrát verejne ako šesťročná – na prvom koncerte odohrala jedno zo slávnych Paganiniho capricií. O jej jedinečnosti už v ranom detstve svedčí aj vyjadrenie legendárneho huslistu Pinchasa Zukermana, ktorý sa po vypočutí Bachovej Ciaccony v jej podaní neubránil slzám a vyhlásil: „Neviem ako vy, ale ja som práve zažil zázrak…!“ Podobne vnímala tento talent aj legendárna Dorothy DeLay, ktorá osemročnú Midori bez váhania prijala do svojej husľovej triedy na prestížnej americkej Juilliard school.

Midori v 11 rokoch vystúpila ako sólistka s New York Philharmonic pod taktovkou slávneho dirigenta Zubina Mehtu. Mala 14 rokov, keď pred ňou na pódiu pokľakol na znak veľkej úcty Leonard Bernstein. Stalo sa tak po ich spoločnom koncerte spolu s Boston Symphony Orchestra, na ktorom hrala jeho Serenádu pre husle a orchester. Táto 45-ročná výnimočná umelkyňa vystupuje dodnes po celom svete a spolupracuje s najvýznamnejšími svetovými umelcami a orchestrami. Midori sa popri umeleckom vystupovaní venuje aj pedagogickej činnosti ako profesorka na University of Southern California. Získala čestný doktorát aj na prestížnej americkej Yale University. Ako 21-ročná založila vlastnú nadáciu Midori and Friends. Jej cieľom je pomáhať v spolupráci so školami talentovaným deťom zo sociálne slabšieho prostredia v New Yorku a Japonsku a podporovať ich pri získavaní hudobného vzdelania. Práve preto ju oslovila aj myšlienka slovenského projektu Majstrovské kurzy svetových virtuózov, ktorý má podobný cieľ podporovať a inšpirovať mladých milovníkov hry na husle. O výnimočnosti Midori pre nielen hudobný svet svedčí aj fakt, že v roku 2007 jej Organizácia Spojených národov udelila čestný titul Posol mieru. Midori v súčasnosti žije v Los Angeles.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Midori Goto #Komorný orchester Sinfonietta Bratislava #recitál