Filharmónia otvorila sezónu pod taktovkou Jamesa Judda

Úvodné dvojice koncertov 69. sezóny absolvovala Slovenská filharmónia pod taktovkou svojho nového šéfdirigenta Jamesa Judda. Otváracie koncerty 26. a 27. októbra patrili dvom mimoriadne populárnym, ale obdobiami i povahou značne odlišným skladateľom, ktorých tu prepojil istý druh symboliky – vedľa seba sa ocitli posledná symfónia Wolfganga Amadea Mozarta a prvá symfónia Gustava Mahlera, pričom vznik kompozícií vzájomne delí presne jedno storočie.

04.11.2017 09:00
Slovenská filharmónia James Judd Foto:
Nový šéfdirigent Slovenskej filharmónie James Judd.
debata

Z tvorby salzburského rodáka uviedol orchester (už pri novom rozsadení prevažne sláčikových sekcií) jeho najrozsiahlejšiu, Symfóniu C dur č. 41 „Jupiterskú“, KV 551 z roku 1788, ktorej interpretácia by si však azda bola zaslúžila väčšiu mieru ľahkosti a priezračnosti. Charakterovo presvedčivejšie zapôsobila na pódiách dodnes frekventovaná Mahlerova Symfónia č. 1 D dur „Titan“, vyznačujúca sa o. i. názvukmi na známu pieseň Frère Jacques či na Piesne potulného tovariša, ako aj pasážami v štýle klezmeru. Práve za nahrávku „Titana“ získal James Judd Zlatú medailu francúzskeho Diapasonu a ocenenie spoločnosti Toblacher Komponierhäuschen za najlepšiu nahrávku roka. Vo veľmi príjemnej, pokojnej interpretácii plynula pôvodne 2. časť Mahlerovej 1. symfónie, lyrická skladba Blumine, ktorá zaznela na začiatku koncertov.

V rámci druhej koncertnej dvojice 2. a 3. novembra uviedli Slovenskí filharmonici pod vedením Jamesa Judda na úvod jedno z diel vrcholného tvorivého obdobia Alexandra Moyzesa, Partitu na poctu Majstra Pavla z Levoče op. 67. Po nej nasledoval Koncert pre violončelo a orchester č. 2 D dur, Hob. VIIb:2 Josepha Haydna, ktorého autorstvo sa dlho pripisovalo jeho priateľovi, violončelistovi Antonínovi Kraftovi. Ako sólista sa úspešne predstavil laureát medzinárodných súťaží ako ARD v Mníchove, Prix Montblanc v Ženeve a ďalších, 31-ročný maďarský violončelista István Várdai, hrajúci na vzácnom nástroji Ex du Pré-Harrell Stradivari z roku 1673.

Druhá polovica koncertov patrila hudobne diferencovaným a interpretačne dobre uchopeným Variáciám na vlastnú tému op. 36 Enigma od britského skladateľa Edwarda Elgara.

V priebehu aktuálnej 69. sezóny sa Slovenská filharmónia pod taktovkou šéfdirigenta Jamesa Judda predstaví ešte na ďalších piatich koncertných dvojiciach v rámci hlavných abonentných cyklov. V rámci poslednej dvojice uvedie program z diel Zdeňka Fibicha, Antonína Dvořáka a Eugena Suchoňa, ktorý zaznie so Slovenskou filharmóniou a Slovenským filharmonickým zborom aj na záverečnom koncerte festivalu Pražská jar, venovanom 100. výročiu založenia Československej republiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Slovenská filharmónia #Mozart #Gustav Mahler #James Judd