Olympic sa stále cíti pri sile. Dokáže to aj v Prahe

„Môžeme vás ešte niečím prekvapiť? Určite áno,“ uisťoval fanúšikov líder českej rockovej legendy Olympic Petr Janda, keď ohlasoval turné pripomínajúce ich 55 rokov na scéne. Stálica populárnej hudby sa v zložení Petr Janda, Milan Broum, Jiří Valenta a Martin Vajgl sa predstaví 9. decembra v pražskej O2 Aréne.

04.12.2017 07:41
Olympic Foto:
Kapela Olympic oslávi v Prahe svoje 55. narodeniny.
debata

Počas viac ako polstoročnej existencie stihla kapela spolupracovať s množstvom osobností, na profesionálnej, ale aj priateľskej úrovni. Na koncert jej preto prídu zablahoželať aj mená ako Pavel Chrastina, Ladislav Klein, František Ringo Čech, Jiří Korn a ďalší. Na veľkú oslavu má Olympic mnoho dôvodov. Kapela položila základy českej rockovej hudby a obdiv fanúšikov si dokázala udržať počas piatich dekád. Počas tohto obdobia vydala 20 štúdiových albumov, desiatky kompilácií a dokopy odohrala viac ako 7-tisíc koncertov.

V hudobnej ceste pražskej formácie bol vždy kus šťastia, možno predvídavosti. Možno vďaka nej sa jej v správnom čase podarilo nasadnúť na vlnu, ktorú na svetovej hudobnej scéne odštartovali The Beatles. Preraziť v Československu spočiatku nebolo vôbec jednoduché. Spevák Petr Janda však už odmala vedel, že pre neho iná cesta nie je.

„Pôvodne sprievodná kapela spevákov sa v roku 1963 osamostatnila a nahrala svoj prvý hit Dej mi víc své lásky. A tým sa to všetko začalo…,“ spomínal Janda vo svojej autobiografii Dávno (2011) na obdobie, keď kapela dostala angažmán v divadle Semafor a stala sa z nej svojbytná formácia s jedným spevákom. Tým bol spočiatku Miki Volek, ktorý sa však novej vlne rokenrolu odmietol prispôsobiť. Lídrom Olympicu sa tak natrvalo stal Petr Janda. Netrvalo dlho a po pár úspešných piesňach nasledoval zlomový debutový album Želva (1968).

Podľa Jandu bolo len otázkou času, kým niekto príde s podobným bítovým albumom. „Rokenrol bol na vrchole, doba bola – keď sa vyjadrím básnicky – tehotná na podobnú kapelu, musela porodiť takéto dieťa. Že sme sa k tomu pritrafili práve my, bola naša pripravenosť a kus šťastia. Ale aj v knižke (Dávno, pozn. red.) opisujem, ako sme sa dostali k nakrúcaniu. V tom čase nás gramofónové firmy vôbec nebrali vážne, v móde bol ešte stále swing, Chladil a Simonová, začínal Gott, nikto nepredpokladal, že by sme niečo mohli predať. Takže sme museli na prehrávkach ukázať, či im vôbec stojíme za to. Našťastie to vtedy dobre dopadlo, ktovie, čo by inak s nami bolo,“ priznal spevák v roku 2012 v rozhovore pre Pravdu.

Sedemdesiate roky priniesli stagnáciu, ktorú sa podarilo prelomiť začiatkom 80. rokov. Prispelo k tomu aj účinkovanie na Bratislavskej lýre v roku 1980. „Kým sme sa vrátili do Prahy, bola už pieseň Osmý den hitom. Nič síce nevyhrala, ale hrali ju všetky rádiá,“ spomínal si Janda v dokumente Zlatá lýra.

Svoju bohatú históriu s najväčšími hitmi plánuje skupina Olympic ponúknuť divákom aj na pražskom koncerte. Fanúšikov chce takisto prekvapiť nezvyčajnou šou. „Pripravujeme veľkolepú scénu, filmové dokrútky, zahrá Olympic v pôvodnej zostave,“ dodal k dramaturgii koncertu Petr Janda. „hráme päťdesiatpäť rokov. Nikdy sme neverili, že sa to dá – výročné koncerty si chceme poriadne užiť, a už teraz sa tešíme na šesťdesiat.“

(Skupina Olympic mala mať pôvodne koncert aj 29. novembra v Bratislave. Ten však neskôr z technických príčin zrušila.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #koncert #Olympic #Petr Janda